Kuva: Shutterstock

Avaruudessa todellakin haisee - kuun pinnalla käryää palaneelta ruudilta

06.06.2019 17:45 - Katariina Auvinen

Tähtitieteilijä kertoo, että avaruudessa

Tähtitieteilijä Anne Liljeström kirjoitti tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuille, että avaruudessa on tyhjää, mutta siellä vallitsevat erikoiset hajuyhdisteet, joita ei tule ajatelleeksi. 

"Kysymys siitä, miltä avaruudessa haisee, on tietysti pitkälti teoreettinen, sillä jos nyt suuressa viisaudessasi menisit riisumaan avaruuspuvun kypärän kesken avaruuskävelyn kuvitteellisella tutkimusmatkalla jättimäiseen molekyylipilveen, et kyllä haistaisi mitään, mutta siinä tilanteessa sinulla olisi varmaan muutakin ajateltavaa ja huolenaihetta.

Onneksi avaruutta voi haistella turvallisemminkin." 

Tähtienvälisistä kaasupilvistä on löytynyt monenmoisia yhdisteitä, joita voi haistella myös turvallisesti maan pinnalla. 

"Yksi näistä aineista on valtavasta Sagittarius B2 -pilvestä löytynyt etyyliformiaatti. Sen maku muistuttaa vadelmaa ja se tuoksuu rommille, mutta se toisaalta myös ärsyttää silmiä ja ihoa.

Vähemmän herkulliselle tuoksuisi Rosetta-luotaimen tutkima komeetta 67P/Tšurjumov–Gerasimenko. Sen pinnalta on löydetty avaruudessa hyvin yleistä vetysulfidia, jonka ominaishaju muistuttaa mätiä kananmunia. Komeetan pinnalta myös löytynyt yleisaine ammoniakki tuoksuu lähinnä vanhalle virtsalle. Nenään saattaisi ajelehtia myös mantelin, marsipaanin ja etikan aromeita. Jupiter tuoksunee hiukan samalta, riippuen siitä, kuinka syvällä sen eri kerroksissa seikkailee."

Avaruuskävelyillä käyneiden astronauttien pukuihin on havaittu tarttuneen aurinkokunnan sisäosien hajua. Astronautit ovat kertoneet, että haju muistuttaa kunnolla käristettyä pihviä, palanutta metallia, saksanpähkinönitä tai kuumentuneen elektroniikan hajua. 

Kuun pinnalla käyneet astronautit kertoivat, että kuupölyn kantauduttua avaruusaseman sisälle, se tuoksui palaneelle ruudille. 

"Teräväpintainen kuupöly ei ole erityisen lempeää ainetta eikä sitä ehdoin tahdoin kannattaisikaan nuuskutella. Apollo 17 -astronautti Jack Schmitt sai ilmeisesti historian ensimmäisen avaruusperäisen heinänuhan kuupölyn ansiosta. Kuupölyn onkin arveltu olevan merkittävä terveysriski mahdollisilla tulevaisuuden kuulennoilla. Se voi aiheuttaa tuhoja keuhkoissa, aivoissa ja DNA:ssa."

Lue myös: Saturnuksen mysteeri selvisi viimein - historiallista tietoa planeetasta

Lue myös: Robbie Williams, Alicia Keys, Kesha... - Laulajatähdet, jotka väittävät nähneensä ufoja

Lähde: Ursa 

Kilpailut

Uusimmat