Kuva: Jussi Häkkilä

Liikenneriski: Hämmentävän iso osa suomalaisista ei tarkasta rengaspaineita koskaan

24.11.2019 18:15 - Teknavi / Henri Posa

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan suurin osa tarkastaa autonsa rengaspaineet kahdesti vuodessa, mutta joka kymmenes ei koskaan.

Kolarikorjaamo Autoklinikka teetätti kyselytutkimuksen rengaspaineiden tarkastamisesta, jossa vastaajina olivat suomalaiset autoilijat ja tulokset sisältävät myös huolestuttavaa luettavaa. Suurin osa tarkastaa autonsa rengaspaineet vain kahdesti vuodessa renkaanvaihtojen yhteydessä. Tutkimuksen mukaan 12 prosenttia suomalaisista ei tarkasta autonsa rengaspaineita koskaan.

Kyselyn toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti ja otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Renkaanvaihtotarkastus ei riitä

Rengasrumba on yhä täydessä käynnissä, vaikka lunta on jo satanut Etelä-Suomea myöden. Kannattaa kerrata renkaanvaihdon kannalta tärkeät asiat kokoamastamme paketista. Tämä tarkoittaa myös rengaspaineiden olevan ajankohtainen aihe.

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimus paljastaa, että useimmat autoilijat tarkastavat myös rengaspaineet nimenomaan kausivaihdon yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan riitä. Paineet olisi hyvä tarkastaa paljon useammin sekä turvallisuuden että taloudellisuuden vuoksi.

Liikenneturva suosittelee tarkastamaan rengaspaineet vähintään kerran kuussa renkaan tai ajoneuvon valmistajan suositusten mukaisesti. Vajaapaineisilla renkailla on paljon ikäviä seurauksia, kuten auton hallinnan vaikeutuminen, polttoainekulutuksen kasvaminen ja renkaiden eliniän lyheneminen.

Autoklinikan kyselytutkimukseen vastanneista autoilijoista noin puolet (52%) tunsi kyseisen tarkastussuosituksen. Vastaajista 26 prosenttia uskoi suosituksen olevan neljästi vuodessa ja 21 prosenttia kertoi ohjenuoraksi tarkastamisen kausivaihtojen yhteydessä. Viimeinen prosentti toivottavasti pelleili vastatessaan 1-2 vuoden välein tapahtuvan tarkastuksen riittävän.

Vaikka 52 prosenttia kyselyyn vastanneista tiesi, miten usein rengaspaineet tulisi tarkastaa, vain 17 prosenttia noudattaa tätä suositusta. Vastaajista 35 prosenttia kertoo tarkastavansa rengaspaineet kausivaihtojen yhteydessä ja 34 prosenttia noin neljä kertaa vuodessa. Valitettavasti 12 prosenttia myöntää, ettei tarkasta rengaspaineita koskaan.

– Rengaspaineet ovat tärkeä osa auton ajokunnosta huolehtimista. Vajaapaineiset renkaat vaikuttavat ohjattavuuteen ja kuluvat nopeammin, mikä voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa ikäviä yllätyksiä liikenteessä. Ymmärrän kuitenkin myös hyvin, mikäli rengaspaineet meinaavat autoilijoilla unohtua. Itsekin aion tässä ehdottomasti petrata jatkossa, vaikka tarkastankin jo rengaspaineet useita kertoja vuodessa, Vesa Mattila Autoklinikalta toteaa.

Lähde: Autoklinikka, Liikenneturva

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös: Applen iPhonet eivät ole turvassa haittaohjelmilta – 17 sovellusta, jotka kannattaa poistaa

Lue myös: Facebookiin kaivattu asetus – katso miten pääset eroon turhista ilmoituksista

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat