Kuva: AOP

Meta uhkaa sulkea Instagramin ja Facebookin Euroopassa

09.02.2022 23:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Meta uhkailee palveluidensa sulkemisella.

Teknologiayritys Meta on nostanut esiin mahdollisuuden palveluidensa sulkemisesta Euroopassa. Käytännössä palveluiden sulku koskisi sosiaalisen median palveluita Facebookia ja Instagramia.

Eurooppalaiset tietosuojakäytännöt aiheuttavat haasteita Metalle. Tällä hetkellä Meta siirtää eurooppalaisten käyttäjiensä tiedot yhdysvaltalaisille servereille, joka on vastoin eurooppalaisia datasäännöksiä.

Meta kertoi vuosittaisessa raportissaan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinakomissiolle, että maanosien välillä tapahtuva tiedonsiirto on yritykselle ensiarvoisen tärkeää. Metan mukaan tiedonsiirto on elinehto yrityksen tarjoamille palveluille sekä kohdennetulle markkinoinnille.

Meta uskoo kuitenkin pääsevänsä asiassa sopuun. Raportissa kuitenkin todetaan, että mikäli datansiirrosta ei päästä yksimielisyyteen, Meta saattaa joutua vetämään suurimmat tuotteensa pois Euroopaasta. Näihin kuuluvat muun muassa Facebook ja Instagram.

Meta on väläytellyt myös aiemmin palveluidensa sulkemisella. Uutissivusto Bloombergin mukaan Meta (tulloin Facebook) harkitsi sulkevansa Facebook-palvelun australialaisilta käyttäjiltä ja julkaisijoilta. Tuolloin Meta pyristeli lakiehdotusta vastaan, jonka nojalla Meta olisi velvoitettu maksamaan julkaisijoille artikkeleiden jakamisesta palvelussaan.

Saksan ja Ranskan ministerit eivät jää ikävöimään

Saksan talousministeri Robert Habeck sekä Ranskan valtionvarainministeri Bruno Le Maire kommentoivat Metan lähtöpuheita maanantaina.

- Olen elänyt ilman Facebookia ja Twitteriä neljä vuotta sen jälkeen, kun tilini hakkeroitiin. Elämä on ollut upeaa, Habeck kertoi toimittajille.

- Voin vakuuttaa, että elämä on oikein hyvää ilman Facebookia, ja me eläisimme oikein hyvin ilman sitä, Le Maire lisäsi.

Meta on kuitenkin vakuutellut jo vuonna 2020, ettei sillä ole minkäänlaista halua lähteä Euroopasta.

- Sanon tämän nyt selkeästi. Meillä ei ole minkäänlaisia haluja, toiveita tai suunnitelmia vetää palveluitamme pois Euroopasta. Miksi ihmeessä meillä olisi, Metan kansainvälisten suhteiden johtaja, Nick Clegg kommentoi muutama vuosi sitten.

Lue myös: Omaisuus suli miljardeilla - Facebookin palveluiden käyttökatko tuntui Mark Zuckerbergin lompakossa

Lue myös: Facebook, Instagram ja WhatsApp olivat tunteja alhaalla - Hollywood-tähdet innostuivat kuittailemaan

Lähteet: Euronews, Bloomberg, Bloomberg

Kilpailut

Uusimmat