Kuva: Shutterstock
Suomalaiskeksintö valjasti tekoälyn raideliikenteen käyttöön - estää muun muassa norsukolarit
Uusi järjestelmä parantaa liikenneturvallisuutta huonolla säällä.
Tuore keksintö hyödyntää tekoälyä tehdäkseen junaliikenteestä turvallisempaa. Sensorijärjestelmän on kehittänyt Suomen valtion omistama tutkimuslaitos VTT sekä teknologiayhtiö ToolTech.
Järjestelmän kehityksen taustalla vaikuttavat poikkeavat ja äärimmäiset sääolosuhteet. Muun muassa tiheä sumu, rankkasateet ja lumimyrskyt vaikuttavat liikenteen turvallisuuteen maailmanlaajuisesti. Näistä jälkimmäinen riivaa junaliikennettä erityisesti Suomessa.
Lumi- ja vesisateet voivat vaikuttaa liikenteen näkyvyyteen merkittävästi. Uuden keksinnön avulla tekoäly havainnoi ympäristöä niin, että se voi havaita esimerkiksi radalla olevat esteet lähes olemattomassa näkyvyydessä, tiedotteessa kerrotaan. Tekoälyn kanssa yhteistyötä tekevät tutka, lämpökamera ja satelliittipaikannus.
Järjestelmää on VTT:n mukaan testattu tähän mennessä Intian rautateillä.
- Intian testitulokset osoittavat, että teknologia parantaa turvallisuutta dramaattisesti. Potentiaalia on myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Saksassa ja Kaliforniassa on jopa sata sumuista päivää vuodessa, VTT:n tutkimusryhmän vetäjä Matti Kutila kertoo tiedotteessa.
Intiassa raideliikenteen riskeinä ovat muun muassa raiteilla liikkuvat ihmiset ja eläimet. Törmäykset esimerkiksi koirien, lehmien ja norsujen kanssa ovat tavallisia. Sumuisina päivinä junat ovat voineet kulkea Intian raiteilla vain 20 kilometrin tuntinopeutta välttääkseen onnettomuudet.
Testitulokset ovat näyttäneet, järjestelmä voi havaita raiteilla olevat ihmiset ja eläimet yli 200 metrin päästä ja ilmoittaa niistä kuljettajille. Tällöin kuljettaja pystyy reagoimaan ennen kuin on jo liian myöhäistä.
Järjestelmän kehittäjien mukaan järjestelmän käytön myötä myös matkanopeutta voidaan nostaa, vaikka sää olisikin huono.
Intiaan kehitetty sensorijärjestelmän lopullinen käyttäjä on maan valtion rautatieyhtiö Indian Railways. Tutkimus- ja teknologiayhtiöt kuitenkin suunnittelevat järjestelmän edelleen kehittämistä ja viemistä muualle kehittyville markkinoille.
Alla olevasta videosta näet miten järjestelmä toimii. Jos video ei toimi, näet sen myös täältä.
Lue myös: Suomalaisteknologiaa lähetettiin avaruuteen – tästäkö apu tulevaisuuden uhkiin?
Lue myös: Hengenvaarallinen ilmiö yleistynyt huolestuttavasti: "Tähän liittyy varmasti tietämättömyyttä "
Lue myös: MT: Auto ajautui pellolle kyljelleen - syynä tiellä olleet herneet
Lähde: VTT