Kuva: Fotolia

Älypuhelinsokeus yleistyy - pelottavaan vaivaan haetaan apua lääkäristä

23.06.2016 16:15 - Emmi Moilanen

Älypuhelimen parissa vietetty aika voi aiheuttaa uusia ja mitä kummallisimpia terveyteen liittyviä pulmia.

Kärsitkö iltaisin tai pimeässä näkö-ongelmista, jotka tuntuvat vaivaavan vain toista silmääsi? Sumentunut näkö tai tunne, että näet vain kohteiden ääriviivat, voivat kieliä siitä, että kärsit tietämättäsi älypuhelinsokeudesta. Asiantuntijat varoittavatkin, että älypuhelimen selaaminen makuuasennossa kyljellään voi aiheuttaa jopa hetkellistä näön katoamista.

Daily Mail uutisoi, että Iso-Britanniassa yhä useampi potilas päätyy vierailemaan lääkärin vastaanotolla kärsiessään satunnaisista näkö-ongelmista toisessa silmässään. Näköhäiriöt ovat kestoltaan noin 15 minuuttia kerrallaan, jotka saatetaan virheellisesti tulkita oireeksi jostain vakavammasta terveysongelmasta, kuten jopa alkavasta aivo-infarktista.

Kummalliset oireet kuitenkin selittyvät usein älypuhelimen liiallisella selaamisella sängyssä. Useat meistä nimittäin makaavat kyljellään kännykkää käyttäessään, jolloin toinen silmä on painautunut tyynyä vasten, vain toisen silmän katsellessa puhelimen kirkasta näyttöä.

Tyynyä vasten oleva silmä sopeutuu pimeään, kun taas aktiivinen silmä puolestaan altistuu näytön kirkkaalle valolle. Lopettaessasi kännykän selaamisen oireet voivat säikäyttää, sillä molemmat silmät avattuna saattaa tuntua, että kirkkauteen tottunut silmä ei näe normaalisti pimeässä huoneessa ja aiheuttaa "sokeuden" tunnetta.

Yleistyvä ongelma

Silmiltä voi kestää useitakin minuutteja sopeutua muutoksiin valaistuksessa. Tämä helposti säikäyttää ihmiset uskomaan, että he mahdollisesti kärsivät jostain vakavammasta terveysongelmasta.

- Näen kahden tai kolmen kuukauden välein potilaita, jotka kärsivät näistä oireista, kertoo neurologi Gordon Plant ja huomauttaa myös, että ongelma on kasvava.

- Menneisyydessä samanlaisia oireita saattoi aiheutua television katselusta kyljellään, mutta älypuhelimet ovat tehneet tästä paljon yleisemmän ongelman, sillä ihmiset katsovat laitteitaan illalla viimeisenä ennen nukkumaanmenoa, hän jatkaa.

Kyljellään puhelimen selaamisen aiheuttamat näköhaitat ovat onneksi vain väliaikaisia, eivätkä myöskään aiheuta pysyviä ongelmia näköömme. Helppo kotikonsti ongelman ratkaisemiseksi onkin selata kännykkää molemmat silmät avoinna, eikä ongelman pitäisi enää vaivata.

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Kastunut älypuhelin pelastuu helpolla konstilla - lue, mitä kannattaa tehdä

Kilpailut

Uusimmat