Kuva: Fotolia

Piinaavatko painajaiset tai heräätkö usein väsyneenä? Syyt huonoon unen laatuun listattiin

28.06.2016 21:45 - Emmi Moilanen

Yllättävän arkipäiväiset asiat voivat vaikuttaa merkittävästi unen laatuumme. Tulinen ruoka iltapalana tai lempitelevisiosarja ennen unia saattavatkin aiheuttaa painajaisia.

Useimmat meistä kokevat satunnaisia uniongelmia jossain vaiheessa elämää. Katkonainen uni, todentuntuiset painajaiset sekä väsyneenä herääminen voivat pitkittyeessään haitata arkipäiväistä elämäämme. Women’s Health listasi yleisimmät syyt, jotka altistavat huonolle unen laadulle.

Tulinen ruoka

Illalla ei kannata nauttia päivälliseltä jääneitä intialaisen noutoruuan jämiä iltapalaksi, sillä tuliset ruuat voivat aiheuttaa painajaisia sekä huonontaa unenlaatua.

- Tulinen ruoka kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä nostaa kehon lämpötilaa. Tämä voi vilkastuttaa myös aivotoimintaamme erityisesti REM-unen aikana, jolloin muutenkin näemme unia, kertoo osteopaatti ja unilääketieteen asiantuntija Robert S. Rosenberg.

Käytät melatoniinia

Melatoniinivalmisteen syöminen voi auttaa nukahtamisessa ja pysymään unessa paremmin. Tämä saattaa kasvattaa myös REM-univaiheen intensiivisyyttä. Tällä hetkellä ei ole yleisiä suositusmääriä melatoniinilisän käyttöön, joten jos tunnet tarvitsevasi apua nukahtamiseen, on hyvä keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Liian suuri määrä nautittua melatoniinia voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä.

Tv-sarjat ja elokuvat iltasatuna

Lempisarjan ahmiminen Netflixistä ei ole paras mahdollinen vaihtoehto rentoutumiseen juuri ennen nukkumaan käymistä.

- Unet tulevat alitajunnastamme. Jos altistat itsesi sarjalle tai elokuvalle, jossa on vahvoja tunteellisia elementtejä, mielesi saattaa antaa niille enemmän painoarvoa aiheuttaen sen, että kyseiset tunteet ja tapahtumat tulevat myös uniisi, toteaa psykologi Steve Orma.

Hiljattain lopetettu lääkitys

Rosenbergin mukaan esimerkiksi eräät mielialalääkkeet voivat vähentää unien näkemistä. Lääkityksen lopettaminen voi puolestaan aiheuttaa sen, että unet tuntuvat yhtäkkiä palaavan takaisin todella voimakkaina.

- Koet enemmän REM-unta kuin pitkään aikaan. Tämä voi aiheuttaa todentuntuisia unia, kuten myös painajaisia, hän sanoo ja lisää myös, että hullunkurisia unia voi esiintyä myös pitkäaikaisen alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen.

Kärsit uniapneasta

Rosenbergin mukaan uniapnea vaikuttaa hengitykseesi levon aikana ja voi laskea happitasoa nukkuessasi. Tämä voi huonontaa unenlaatua ja altistaa painajaisille. Jos tunnet olosi erityisen vetämättömäksi pitkistä, noin kahdeksan tunnin yöunista huolimatta, tai saat kuulla kuorsaavasi säännöllisesti, kannattaa hakeutua asiantuntijan vastaanotolle, sillä saatat kärsiä uniapneasta.

Huonosti nukuttu edellinen yö

Huonosti nukutun yön jälkeen on suurempi mahdollisuus, että näet intensiivisempiä unia seuraavana yönä REM-vaiheen aikana. Univelkojen jälkeen voit siis odottaa tavallista levottomampia unia.

Jatkuva stressi

Päivän aikana koettu stressi ja ahdistus ovat suuria vaikuttavia tekijä myös uniimme. Unet ovat aivojen yksi keinoista käsitellä sekä käydä läpi negatiivisia tunteitamme.

- Uskotaan, että REM-unen aikana käymme läpi suurimpia tunteitamme ja prosessoimme niitä, toteaa Rosenberg.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Sylikkäin nukkuminen kannattaa - katso miksi

Kilpailut

Uusimmat