Kuva: Fotolia

Aknen hoito antibiooteilla menettää tehonsa - bakteerista on tulossa vastustuskykyinen

11.07.2016 20:15 - Tiina Svensk

Lääkkeet voivat hoitaa vaikean aknen kuntoon, mutta antibiooteista voi tulla myös ikäviä seurauksia.

Aknen hoitaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä ja oikean hoitokeinon etsimistä, ja useimmat turvautuvatkin antibiootteihin ihon tulehdustilan hillitsemiseksi. Valitettavasti viimeisimmät tutkimukset eivät tuo hyviä uutisia, sillä antibioottien käyttämisellä voi myös haitallisia seurauksia.

Tulevaisuudessa lääkkeet eivät tehoa

Jotkut hoitavat aknea lääkkeillä tarvittua pidempään, eli yli kuuden kuukauden mittaisen jakson ajan, kerrotaan She Knowsin uutisoimassa brittiläistutkimuksessa. Tutkimuksessa selvisi, että liiallinen hoito lääkkeillä johtaa siihen, että aknen aiheuttavasta bakteerista tulee vastustuskykyinen antibiootille.

Tällaista "superaknea" on haastavampaa hoitaa enää lääkkeillä:

- Huolestuttavaa on myös se, että suun kautta otettavien lääkkeiden käyttö lisää myös muiden antibiooteilla hoidettavien bakteerien vastustuskykyä, kertoo tutkija Dr. Alison Layton.

Miten aknea hoidetaan tulevaisuudessa

Miten aknea sitten hoidetaan tulevaisuudessa, jos lääkkeet eivät enää tehoa iho-ongelmiin? Hoidoksi voidaan yhä määrätä paikallista voidetta tai suun kautta otettavia antibiootteja, mutta tutkimusryhmä kannustaa myös miettimään muunlaisia hoitokeinoja:

- Jos akne on hillitympää, pelkät voiteet ovat lopulta riittävä hoitokeino. Kun iho-ongelmat saa hillityä, voi suun kautta otettavan lääkkeen oton lopettaa ja suosia sopivaa voidetta, Layton kertoo.

Antibioottien käyttöä halutaan jatkaa vieläkin aknen hoidossa. Tutkimysryhmä toivoo kuitenkin vastuuta myös lääkkeiden määrääjien osalta: reseptilääkkeitä tulisi määrätä harkiten ja niitä tulisi käyttää vain lääkärin määräämän ajan.

Lue myös: Aseet aknea vastaan löytyvät ruokakaapistasi – 6 vinkkiä

Lähde: She Knows

Kilpailut

Uusimmat