Kuva: Fotolia

Rinnat kertovat paljon terveydestä: Oudot kivut, herkkyys ja epäpuhtaudet kannattaa ottaa vakavasti

18.07.2016 10:15 - Tiina Svensk

Oma rintavarustus kulkee mukana huomaamattomasti - kunnes jokin terveydentilassamme muuttuu tai joutuu epätasapainoon.

Kehomme reagoi muutoksiin, joita elämässämme ja terveydentilassamme tapahtuu. Hormonaaliset muutokset, painon putoaminen ja kuukautiskierto saattavat kaikki näkyä ensimmäisenä vain hienoisina muutoksina kehossamme - esimerkiksi rinnoissamme.

Cosmopolitan -sivuston artikkelissa kerrotaan, mitä kaikkea voit terveydentilastasi kertoa säännöllisen rintojen tarkastelun avulla:

1. Kuukautiset ovat alkamassa: Joillakin rinnat turpoavat ja herkistyvät huomattavan paljon juuri ennen kuukautisten alkamista. Turpoaminen ja herkkyys johtuvat hormonaalisista muutoksista, ja se on täysin normaalia.

2. Olet raskaana: Kuukautiset ja rintojen turpoaminen ilmoittavat sinulle, ettet ole raskaana - mutta viestiä tulee myös toisin päin. Alkuraskaudesta rinnat saattavat turvota jopa kuppikoon, joten jos turvotus on jatkuvaa, kannattaa tehdä raskaustesti.

3. Tarvitset uudet rintaliivit: Rintaliiviostokset voivat tuottaa päänvaivaa, mutta omien liivien uusiminen on todella tärkeää. Jos sinulla on jatkuvia hartia- tai niskakipuja, saatat kaivata uudet, tukevammat liivit.

4. Sinun on pestävä liivisi: Rintaliivien peseminen voi myös tuntua yllättävältä urakalta, mutta se kannattaa. Jos rintojesi ihossa näkyy näppyjä tai punoitusta, kannattaa liivit pestä. Kangas kerää paljon likaa ja bakteereja, joten huolehdi alusvaatteistasi.

5. Olet laihtunut: Yleensä painon putoaminen näkyy ensimmäisenä - valitettavasti - rinnoissamme. Jos siis olet aloittanut uuden treeniohjelman ja rintasi tuntuvat pienentyneen, älä murehdi: liikunta tuottaa tuloksia!

6. Syöt liikaa suolaa: Sattuuko rintoihisi, vaikka kuukautiset eivät olisi lähelläkään? Kyseessä voi olla nestehukka tai suolanhimo, sillä ne molemmat saavat rintasi turpoamaan. Suolaisten välipalojen tiputtaminen ruokavaliosta tuntuu rinnoissa hyvin nopeasti, ja kivut helpottavat hetkessä.

7. Juot liikaa kahvia: Valitettavasti myös kofeiini voi aiheuttaa kipua rinnoissa. Kofeiini aiheuttaa rintojen verisuonten laajenemista, mikä aiheuttaa rintakipua. Jos siis kärsit jatkuvista rintakivuista, kannattaa kokeilla kofeiinin vähentämistä.

8. Treenaat liian kovaa: Treenaaminen on lähes jokaisessa tapauksessa hyvä asia, ja se edistää terveyttämme. Jos kuitenkin hikoilet ja treenaat lujaa, ja käytät huonoja urheilurintaliivejä, saattavat tulokset tuntua - eivätkä ne tunnu välttämättä kovin hyviltä. Huolehdi siis siitä, että sinulla on laadukkaat urheiluliivit. Silloin treenin jälkeiset rintakivut jäävät varmasti pois.

9. Tarvitset rautaa: Raudanpuute aiheuttaa rintakipuja, koska sillä on yhteys kilpirauhasemme tasapainoiseen toimintaan. Kilpirauhanen tuottaa hormoneja ja huolehtii terveestä aineenvaihdunnasta, ja se tarvitsee riittävästi rautaa toimiakseen. Raudanpuute saattaa siis tuntua rinnoissa herkkyytenä.

Jos kuitenkin epäilet, että kilpirauhasen toiminnassasi on jotain vialla, suuntaa lääkärille.

Lue myös: Miksi miehet rakastavat rintoja? Tässä 10 syytä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat