Kuva: Fotolia

Onko jokainen työpäiväsi kiireinen? Lue, miten vältät stressin

19.10.2016 17:00 - Tiina Svensk

Itseään ei kannata polttaa loppuun, vaikka työn tekeminen tuntuisikin mielekkäältä. Vapaa-aikaa lisäämällä saat nimittäin enemmän aikaiseksi.

Oletko omistautunut työllesi ja haluat todella antaa kaikkesi, jotta urasi etenisi? Loistavaa, sillä kunnianhimo ja järkkymätön työmoraali vievät sinut varmasti pitkälle. Liika on kuitenkin aina liikaa - myös työnteossa.

Bustle jakoikin toimivimmat keinot kaikille, jotka sortuvat usein liikaan työntekoon. Jos siis juokset palaverista toiseen täysi kalenteri laukussasi, kannattaa seuraavia vinkkejä soveltaa käytäntöön saman tien.

Joskus vähemmän on nimittäin enemmän: kun otat aikaa myös omalle vapaa-ajallesi ja palautumiselle, olet tehokkaampi työntekijä ja stressaat vähemmän. 

1. Sinä päätät kalenteristasi

Muista, että sinä itse päätät omista aikatauluistasi ja kalenteristasi. Vaikka työajat määräävätkin, milloin sinun on oltava töissä, voit myöntää olevasi liian kiireinen ottamaan vastaan tiettyä tehtävää tai projektia.

Kalenteri pätee myös vapaa-ajalle: älä täytä päiviäsi vastuilla, vaan pidä kalenterin täyttäminen puhtaasti itselläsi.

2. Opettele sanomaan "ei"

Antaako projektista tai tehtävästä kieltäytyminen mielestäsi laiskan kuvan työntekijästä? Kieltävä vastaus voi olla vaikeaa antaa mutta siihen jokaisen on opittava. Tietystä tehtävästä kieltäytyminen voi jättää tilaa tulevaisuuden paremmille mahdollisuuksille.

Samalla annat tilaa ja aikaa myös itsellesi. Ei ole itsekästä eikä laiskaa huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan.

3. Lopeta vertailu

Tekeekö työkaverisi mahtavia tuloksia tai eteneekö vanha opiskelutoverisi urallaan huimaa vauhtia? Kun vertaat itseäsi muihin, vähättelet herkästi omia suorituksiasi. Muista kuitenkin, ettei ylimääräinen työnteko ja pitkät tunnit ole sinulle ja urallesi hyväksi - saatat jopa polttaa itsesi loppuun.

Sen sijaan, että ajattelisit olevasi kilpailutilanteessa, keskity omaan uraasi. Kuinka sinä voit edetä juuri omaa polkuasi eteenpäin ja samalla pitää työn mielekkäänä?

4. Keskity tärkeimpiin työtehtäviin

Onko tehtävälistasi kilometrejä pitkä? Älä anna sen stressata sinua vaan kirjoita itsellesi ylös projektit ja tehtävät, jotka ovat todella kaikista tärkeimpiä. Jotta et palaisi loppuun, listaa itsellesi päivän tärkeimmät tehtävät äläkä tartu muihin projekteihin työpäiväsi aikana.

Samalla saat myös enemmän aikaiseksi, kun keskityt yhteen tehtävään kerrallaan.

5. Muuta rutiinejasi

Vältä tilannetta, missä olet vaipunut automaattisiin rutiineihin, jotka toistuvat päivästä toiseen. On totta, että hyvät rutiinit tekevät sinusta tehokkaamman ja luovat turvaa, mutta pysy kuitenkin tietoisena tavastasi työskennellä.

Voi nimittäin olla, että tietyt rutiinit ovat sinulle myös haitaksi: luetko työmaileja vapaa-ajalla tai jäätkö herkästi ylitöihin? Näiden tapojen karsiminen tekee sinulle hyvää ja tekee sinusta jopa tehokkaamman työajallasi.

6. Aikatauluta vapaa-aikasi

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä tartu kalenteriisi ja kirjaa sinne vapaa-aikasi. Aikatauluta vapaa-aikaa etenkin tärkeiden projektien loppuun: kun sinulla on vapaa-aikaa projektin lopulla, vältyt kiireeltä ja stressiltä. Silloin sinulla on aikaa antaa viimeiset silaukset projektiisi ja mikä tärkeintä, levätä ennen seuraavaa suurta tehtävää.

Lue myös: Uupumus, töistä puhumisen vältteleminen - asiat, jotka kielivät tarpeesta vaihtaa työpaikkaa

Lue myös: Nappaa unelmatyö - rekrytoija neuvoo, miten olet vahvoilla työnhaussa

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat