Kuva: Fotolia

Ei päiväunia tai raskasta ateriaa - katso mitä ei kannata tehdä treenin jälkeen

02.11.2016 15:45 - Elisa Jalasjoki

Urheilun jälkeen on tärkeä katsoa, että palauttelee kehoa oikein.

Rankan urheilusuorituksen jälkeen ensimmäinen ajatus usein on, että kotiin päästyään syö, istuu sohvalle lepäämään ja avaa television. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole kannattava. Treenin tehokkuuden maksimoimiseksi kannattaa nimittäin tietyt asiat jättää tekemättä.

Katso alta miten treenin jälkeen kannattaa toimia.

1. Älä syö raskasta ateriaa

Intensiivisen urheilusuorituksen jälkeen on osattava antaa kehon palautua. Tehokas liikunta jättää kehon niin sanottuun stressitilaan, jonka seurauksena aivot usein luulevat sinun olevan nälkäisempi kuin oletkaan. Tästä johtuu, että urheilun jälkeen tulee usein syötyä liian suuria annoksia. 

2. Vältä sokerisia urheilujuomia

Yleinen harhaluulo on, että urheilusuorituksen jälkeen tarvitaan erilaisia palautusjuomia, jotka sisältävät suuria määriä sokeria. Valitettavasti nämä tuotteet piristävät oloa hetkeksi, mutta ne eivät auta palautumista. Kaikkein paras vaihtoehto on juoda treenin jälkeen paljon vettä.

3. Älä ota päiväunia

Vaikka olo tuntuu väsyneeltä intensiivisen harjoittelun jälkeen, ei tule antaa periksi halulle nauttia päiväunet. Nukkumaan meno suoraan liikuntasuorituksen jälkeen ei anna keholle aikaa rentoutua ja jäähtyä, vaan lyö ikään kuin "jarrut pohjaan". Lihaksesi jäävät väsyneiksi ja rasittuneiksi, jonka takia on tärkeää pyrkiä sinnettelemään hereillä vielä tunnin tai pari.

4. Älä kiirehdi venytellessäsi

Venyttely on yksi tärkeimmistä asioista, joita urheilun jälkeen tulee muistaa tehdä. Se on kuitenkin tehtävä rauhallisesti, jotta vältytään loukkaantumisilta. Lyhyet venytykset eivät estä kehoa jäykistymästä. Kunnollinen venyttely rentouttaa lihaksia. 

5. Varo koskemasta hikipyyhkeellä kasvojasi 

Miksi hieroisit kasvojasi pyyhkeeseen, jolla olet pyyhkinyt hikiset olkapääsi, kainalosi ja niskasi? Kätesi ovat täynnä omia - sekä muiden ihmisten - bakteereja, joita tarttuu mukaasi muun muassa salin laitteista. Pese kasvosi ja kätesi kylmällä vedellä heti urheilusuorituksen jälkeen.

6. Älä kulje hikisissä vaatteissa

On ihan salittavaa, että haluat päästä äkkiä kotiin urheilun jälkeen. Älä silti jää kulkemaan kaupungille hikisissä treenivaatteissa. Käy suihkussa, ja pue päällesi jotakin puhdasta ja hengittävää.

7. Älä unohda juoda vettä

Hikisen treenin jälkeen on elintärkeää muistaa juoda vettä. Normaalin veden lisäksi, voit kokeilla esimerkiksi kookos - tai vesimelonivettä. Niissä on monia tarpeellisia ainesosia, jotka auttavat kehoa palautumaan liikunnan jälkeen. 

Lähde: Byrdie

Lue myös: Haluatko pysyä kunnossa? Katso milloin kannattaa treenata

Kilpailut

Uusimmat