Kuva: Fotolia

Kuukautistesi alkamisikä paljastaa, milloin vaihdevuotesi alkavat

26.01.2017 17:45 - Senni Loikala

Alle 12-vuotiaana alkaneet kuukautiset lisäävät todennäköisyyttä, että vaihdevuodet alkavat poikkeuksellisesti jo ennen nelikymppisiä.

Jos kuukautisesi alkoivat 11-vuotiaana tai nuorempana, saattavat vaihdevuotesi alkaa selvästi muita aikaisemmin. Näin väitetään tuoreessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Human Reproduction -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi Huffington Post.  

Naisilla, joiden kuukautiset alkoivat ennen 12 ikävuotta, on 80 prosenttia muita suurempi todennäköisyys ennenaikaisiin vaihdevuosiin. Tällöin vaihdevuodet alkavat ennen 40 ikävuotta, mikä on erittäin varhain verrattuna siihen, että suurimmalla osalla suomalaisnaisista vaihdevuodet alkavat 45-55 ikävuoden välillä.

Lisäksi naisilla, joiden kuukautiset alkoivat 11-vuotiaana tai aiemmin, on 30 prosenttia muita suurempi todennäköisyys varhaisiin vaihdevuosiin. Ne alkavat 40-44-vuoden iässä.

Jos nainen ei ole saanut biologisia lapsia ja jos hänen kuukautisensa alkoivat ennen 12 ikävuotta, varhentaa se vaihdevuosien alkamista radikaalisti. Tällöin riski alle nelikymppisenä alkaneisiin vaihdevuosiin tuplaantuu ennestään. Lisäksi näillä naisilla on 30 prosenttia muita suurempi todennäköisyys varhaisiin vaihdevuosiin.

Tutkimukseen osallistui yli 51 000 naista, jotka olivat kotoisin Isosta-Britanniasta, Skandinaviasta, Australiasta sekä Japanista.

Vaihdevuosien aikaan naisen munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja naishormoni estrogeenin määrä vähenee.

Kuukautisten alkamisiästä on löydetty yhteyksiä terveyteen aiemminkin. Pääset lukemaan lisää yllättävistä yhteyksistä täältä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat