Kuva: Fotolia

Varoitus raskaana oleville leviää: Hiuslakan käytöstä järkyttävä riski sikiölle!

06.03.2017 17:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan hiuslakan ja värjäävien shampoiden säännöllinen käyttäminen raskauden ensimmäisellä kolmanneksella voi häiritä sukuelinten kehitystä pojilla.

Monet odottavat äidit ovat kuulleet, että altistumista kemikaaleille tulisi vähentää raskausaikana. Tätä puoltaa vahvasti tuore ranskalaistutkimus, jonka mukaan hiuslakan ja värjäävien shampoiden käyttö ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana lisäisi huomattavasti riskiä ikävään terveysongelmaan pojilla.

Tutkimuksesta uutisoi Daily Mail ja se on julkaistu International Journal Of Environmental Research And Public Health -lehdessä.

Tutkimuksessa löydettiin yhteys hiuslakan ja värjäävien shampoiden sisältämien kemikaalien ja hypospadian, eli virtsaputken kehityshäiriön, välillä pojilla. Hypospadia altistaa usein koko elämän kestävälle fyysiselle ja henkiselle traumalle, kerrotaan lehdessä. Lisäksi sen arvellaan altistavan myös hedelmöittymisvaikeuksille.

Hiuskosmetiikka jopa tuplaa riskin

Tavallisesti vastasyntyneistä yhdellä 250:stä on hypospadia. Tutkimukseen osallistuneilla naisilla, jotka olivat käyttäneet hiuslakkaa tai värjääviä shampoita ensimmäisellä raskauskolmanneksella, oli lähes puolet muita suurempi riski synnyttää hypospadiasta kärsivä poika.

Täysin varmaa tietoa siitä, miksi kyseiset kemikaalit ovat niin haitallisia raskauden ensimmäisellä kolmanneksella, ei ole. Yhden teorian mukaan ne saattaisivat häiritä poikapuolisen alkion ja sikiön hormoneita ja vaikuttaa negatiivisesti sukuelinten kehitykseen.

Tutkijoiden mukaan raskaana olevien naisten kannattaisi vähentää hiuskosmetiikan käyttöään. Odottavien äitien voi myös olla viisasta lopettaa hiuslakan päivittäinen käyttö.

- Raskaana olevien naisia tulisi neuvoa rajoittamaan hiuskosmetiikan käyttöä, tutkijat summaavat.

Tutkimuksesta ei löydetty yhteyttä hypospadian ja monien muiden kemikaalien - kuten maalien, liuottimien, bensiinin, musteen, liiman ja useiden kodinhoitoon tarvittavien kemikaalien - väliltä.

Tutkimukseen osallistui 250 naista, jotka olivat synnyttäneet poikalapsen. Osalla näistä lapsista oli hypospadia ja osalla ei.

Lue myös: Repeytyykö vagina ja mikä johtaa hätäsektioon? Suomalainen kätilö vastaa kysymyksiin synnytyksestä

Lue myös: Raskaus voi sekoittaa pään - naiset jakavat hauskimmat hölmöilynsä

Lue myös: "Rintoja ei saa enää puristella" - asiat, jotka miesten tulee tietää raskaudesta ja synnytyksestä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat