Kuva: Fotolia

Lapsen kädet paljastavat, altistuuko hän passiiviselle tupakoinnille!

07.04.2017 14:45 - Senni Loikala

Monet vanhemmat luulevat, että pelkkä savuttomuus lapsen seurassa riittää. Lapsella on silti riski altistua vaaralliselle passiiviselle tupakoinnille, selviää tutkimuksesta.

Monet lapset altistuvat passiiviselle tupakoinnille, vaikka vanhemmat eivät polttaisi jälkikasvunsa seurassa. Lapset saavat merkittäviä määriä nikotiinia käsiinsä tavaroiden ja pintojen kautta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

- Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka osoittaa, että lasten käsissä on suuria määriä nikotiinia, vaikka vanhemmat eivät polttaisi aktiivisesti heidän läsnäollessaan, tutkija Melinda Mahabee-Gittens sanoo.

Lapsilla on suuri riski saada haitallisia määriä nikotiinia tavaroiden ja pintojen kautta, koska heillä on taipumus tutkia ympäristöään koskettelemalla. Nikotiini siirtyy sylkeen, kun lapset pistävät käsiään suuhun.

Tutkimuksessa havaittiin, että mikäli lapsen käsissä oli huomattavia määriä nikotiinia, löytyi myös hänen syljestään tupakansavun haitallisia metaboliitteja. Tämä altistaa lapset useille terveysongelmille, joihin lukeutuvat esimerkiksi hengitystie- ja korvatulehdukset sekä astmasta kärsivillä lapsilla aiempaa säännöllisemmät ja kovemmat astmakohtaukset.

- Vanhemmat ajattelevat sen riittävän, että jos he eivät polta lastensa seurassa. Saamamme tulokset osoittavat vahvasti, että ainoa turvallinen tapa suojata lasta altistumasta tupakansavulle on lopettaa tupakointi tai lopettaa kotona tupakointi täysin.

Lue myös: Isä, joka kannoit vauvaa Teollisuuskadulla

Lähde: Science Daily

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat