Kuva: Fotolia

Kärsitkö selkäkivuista? Merkit, jotka voivat kertoa kyseessä olevan jotain vakavampaa

09.04.2017 16:15 - Karoliina Kotala

Selkäkivut voivat pahimmillaan olla vuosienkin piina. Mistä tietää, milloin on aika kääntyä lääkärin puoleen ja miten selkäsärkyä voi hoitaa itse?

Monet uskovat, että selkäkivun sattuessa parasta on odottaa hetki selkäkivun rauhoittumista ennen kuin kipua aletaan hoitaa. Simo Poutanen ViaVital Kiropraktiikka ja Terveyspalveluista kuitenkin kertoo, että kyseisellä ajattelulla selkä usein kuitenkin saattaa mennä entistä enemmän jumiin ja asialle olisikin parempi tehdä jotain mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. 

- Usein selkäkivussa on kyse lihasten suojakrampista, jolla keho pyrkii estämään isommat vauriot. Tämä suojamekanismi saattaa joskus kääntyä itseään vastaan, jolloin selän jäykkyydestä tulee pysyvä olotila. Tämä kierre kannattaa katkaista, ennen kuin vaiva kroonistuu, Poutanen,  kiropraktikko, D.C., MChiro, selventää. 

Usein aktiviteetteja saatetaan jättää väliin koska pelätään selän kipeytyvän tai päänsäryn alkavan aktiviteetin seurauksena. 

- Koska kivut ja jäykkyys tulevat niin pikkuhiljaa, niihin on helppo tottua ja pitää osana luonnollista olotilaa. Krooninen kipu voi helposti olla koko ajan taustalla, välillä enemmän aktivoituen. Vaikka kipu ei haittaisi jokapäiväistä elämää, voi taustalla olevan kivun poistuminen lisätä omaa aktiivisuutta ja näin aiheuttaa positiivisen kierteen, Poutanen kertoo. 

Miten kipua kannattaa sitten itse hoitaa? 

- Jos äkillinen selkäkipu yllättää, kannattaa käyttää kylmää, eli perinteinen jääpussi kipeän kohdan päällä rauhoittaa selkää. Kannattaa myös yrittää pitää selkää aktiivisena ja välttää pitkittynyttä vuodelepoa. Kun selkä alkaa kuntoutua, kannattaa aktiviteettia lisätä pikkuhiljaa selkää enemmän kuormittaen. Liian nopea äkillinen rasitus saattaa aikaansaada uuden suojakrampin. 

Selkäsärky voi myös joskus olla merkki jostain vakavammasta. Alla kolme selkäkivun muotoa, joiden vuoksi on ehdottomasti syytä kääntyä lääkärin puoleen: 

Trauma 

Jos kipu alkaa yhtäkkiä trauman, kuten putoamisen tai rajun kaatumisen seurauksena ja on aihetta epäillä esimerkiksi murtumaa, on syytä kartoittaa tilanne ja mahdolliset jatkotutkimukset lääkärillä. Jos se nähdään tarpeelliseksi, selkä voidaan kuvata, Poutanen kertoo. 

Tunnottomuus 

Jos alaselkäkipuun liittyy rakon tai suolen toiminnan muutoksia tai tunnottomuutta ”satula-alueella”, on myös syytä kääntyä viipymättä lääkärin puoleen. 

Paheneva kipu 

Jos kivun luonne yllättäen muuttuu todella kovaksi, on myös syytä konsultoida lääkäriä vakavampien sairauksien varalta. Etenkin jos suvussa on syöpäsairauksia, kannattaa tästä mainita tutkimuksen yhteydessä.  

Lue myös: Nuku tyyny polviesi alla - helpot keinot, jotka lievittävät alaselkäkipuja

Kilpailut

Uusimmat