Kuva: Fotolia

Suosittua särkylääkettä ei saisi käyttää viikkoa putkeen - sisältää pelottavan terveysriskin

10.05.2017 13:15 - Senni Loikala

Suuresta tutkimuksesta selvisi, että jos syöt runsaasti ibuprofeenia viikon ajan, nousee riskisi sydänkohtaukseen merkittävästi.

Tuore ja laaja tutkimus löysi huolestuttavan terveysriskin suositusta tulehduskipulääkkeestä ibuprofeenista. Jos lääkettä käyttää viikon ajan runsaalla annostuksella, yli 1200 milligrammaa päivässä, nousee sydänkohtauksen riski merkittävästi.

Tutkimukseen osallistuneista heillä, jotka käyttivät ibuprofeenia korkealla annostuksella viikon ajan, sydänkohtauksen riski nousi 48 prosentilla. Kuukauden käytön jälkeen riski oli noussut jo erittäin huolestuttavalla 75 prosentilla.

Riskit eivät koske pelkästään ibuprofeenin runsasta käyttöä. Tulehduskipulääkkeistä myös selekoksibin, diklofenaakin, naprokseenin ja rofekoksibin käyttäminen korkeilla annostuksilla viikon ajan nosti sydänongelmien todennäköisyyttä, selviää tutkimuksesta.

Saattavat altistaa useille terveyshaitoille

Tulehduskipulääkkeiden yhteys kohonneeseen sydänkohtausriskiin voi selittyä sillä, että kyseiset lääkkeet saattavat altistaa valtimoiden ahtautumiselle, nesteen kertymiselle ja korkealle verenpaineelle.

- Painotamme laajassa tutkimuksessamme huolta siitä, miten nopeasti altistut nousseelle sydänkohtausriskille sen jälkeen, kun olet aloittanut tulehduskipulääkkeiden käytön, tutkija Mike Knapton sanoo.

- Olitpa sitten saanut lääkemääräyksen ibuprofeeniin tai muihin tulehduskipulääkkeisiin, tai ostitpa niitä itse apteekista, ihmisten tulee olla tietoisia riskeistä ja vaihtoehtoista lääkitystä tulisi harkita aina, kun mahdollista.

Tutkimus toteutettiin meta-analyysilla, jossa analysoitiin aiempia aiheeseen liittyneitä tutkimuksia. Niihin oli osallistunut lähemmäs 447 000 ihmistä, joista noin 61 000 oli kokenut sydänkohtauksen.

Tutkimus on julkaistu British Medical Journal -lehdessä ja siitä uutisoi Daily Mail.

Mitkä sitten ovat parasetamolin riskit? Uutisoimme aiemmin tutkimuksesta, josta kävi ilmi kyseisen lääkkeen yllättävät sivuvaikutukset. Pääset juttuun tästä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat