Kuva: Fotolia

Kärsitkö jatkuvasta yskästä? Lääkäri listasi keuhkosyövän neljä yleisintä oiretta

30.05.2017 23:45 - Senja Rapila

Yli kolme viikkoa kestävä, jatkuva yskä voi olla merkki keuhkosyövästä. Myös verinen sylki viittaa johonkin vakavampaan.

Brittisivusto Good Housekeeping on julkaissut artikkelin siitä, että briteissä keuhkosyöpä on yleistymässä hurjaa vauhtia.

Kerrotaan, että jopa 80 000 henkilöä Englannissa voi elää keuhkosyövän kanssa tietämättään. Sen vuoksi he ovatkin pyytäneet erikoistuneelta lääkäriltä merkkejä siitä, että kyseessä voi olla kroonisen yskän sijaan jotain vakavampaa.

Vaikka artikkelissa ollaankin huolissaan brittien terveydestä, ovat samat merkit päteviä myös Suomessa. Mikäli siis olet kärsinyt pitkään jatkuvasta yskästä, on hyvä selvittää se, onko kyse jostain vakavammasta kuin kausiflunssasta.

Mikäli yskän ohella koet seuraavia oireita, on syytä ottaa yhteys lääkäriin pikimmiten:

1. Yskä kestää yli kolme viikkoa.

2. Näet verta syljessäsi tai yskit verta.

3. Koet kipua olkapäissäsi samaan aikaan kun yskit.

4. Hengityksesi tuntuu katkeilevan. Tämä esiintyy varsinkin silloin, kun teet tavallisia askareita kuten nouset pienet portaat tai imuroit. Hengästyt huomattavasti nopeammin kuin aiemmin.

Vaikka siis ajattelisit, että kyse voi olla pelkästä kausiflunssasta, kannattaa näiden oireiden ilmetessä ottaa yhteyttä lääkäriin. Tarkastus ei ole koskaan turhaa. Ja mikäli huomaat läheisilläsi yllä mainittuja oireita, on heidät hyvä ohjata myös lääkäriin.

On myös olemassa muita, hieman helpottavampia syitä siihen, miksi yskä ei ota loppuakseen. Näitä ovat muun muassa kausiallergia, astma sekä moni muu. Pääset lukemaan aiheeseen liittyvän artikkelin täältä.

Lähde: Good Housekeeping

Lue myös: Suomalaisnuorten keskuudessa vaarallinen kokeilu - yskänlääkettä päihtymystarkoitukseen

Kilpailut

Uusimmat