Eikö yskä mene pois? 6 mahdollista syytä köhimiseen

10.09.2014 15:09 - Linda Arponen

Syyt yskimiseen on hyvä selvittää, jotta köhään voi saada parhaan mahdollisen hoidon.

Oletko kiinnostunut siitä, mistä yskäsi voi johtua ja pitäisikö siihen hankkia voimakkaampia troppeja? Seuraavassa on listattuna kuusi mahdollista syytä yskään. Jos asia silti yhtään epäilyttää, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen.

Jos olet yskinyt kolme viikkoa tai vähemmän, syy voi olla:

Vilustuminen

Jos yskit kirkasta tai vaalean keltaista limaa, syy on luultavasti tavallinen flunssa. Jos lima on tummemman keltaista tai vihreää, kyse voi olla vakavammasta tulehduksesta, jolloin kannattaa mennä lääkäriin.

Kausiallergia

Jos tunnet nestemäistä kihelmöintiä kurkussasi, nielussasi voi olla limaa. Tämä liittyy yleensä allergioihin. Jos silmäsi myös kutiavat, allergia on todennäköinen selitys.

Hinkuyskä

Jos yskimisesi on erittäin voimakasta ja siihen liittyy myös oksentelua, sinulla voi olla hinkuyskä. Suomalaiset rokotetaan hinkuyskää vastaan jo lapsena, minkä vuoksi sen todennäköisyys on hyvin pieni, muttei mahdoton.

Jos olet yskinyt kolme viikkoa tai enemmän, syy voi olla:

Refluksitauti

Refluksitaudissa mahahapot virtaavat takaisin ruokatorveen, joka yhdistää vatsan ja kurkun. Jos alat yskiä pian sen jälkeen, kun menet makuulle tai jos yskääsi liittyy närästystä, kyseessä voi olla refluksitauti.

Astma

Jos yskäsi tulee ja menee vuodenaikojen mukana tai pahenee silloin, kun olet ulkona kylmässä, syy voi olla astma.

Krooninen keuhkoputkentulehdus

Jos olet nykyinen tai entinen tupakoija, saatat kärsiä tästä sairaudesta, joka voi aiheuttaa esimerkiksi hengenahdistusta, hengityksen vinkumista ja yskää, joka tuo mukanaan haalistunutta limaa.

Lue myös: Miten saada äkillinen yskäpuuska loppumaan? 9 konstia

Lähde: HellaWella

Kilpailut

Uusimmat