Kuva: Fotolia

Naksuvat polvet viittaavat kivuliaaseen terveysriskiin tulevaisuudessa

31.05.2017 19:45 - Senja Rapila

Naksuvat polvet yhdistetään kohonneeseen nivelrikon riskiin.

Klikkailevatko ja naksuvatko polvesi silloin kun nouset seisomaan? Valitettavasti kyseessä voi olla aikainen varoitusmerkki epämiellyttävästä nivelsairaudesta, uutisoi Good Housekeeping.

Yli 3 500 amerikkailaisen tutkimuksessa on todettu, että naksuvien polvien ja nivelrikon välillä on selvä yhteys. Tutkittujen keski-ikä oli 61 vuotta. Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin muun muassa sitä, olivatko he tunteneet kipua tai naksuntaa polvissaan, tai kuulleet muunlaisia ääniä liikutellessaan oikeaa polveaan.

Arthritis Care & Research -sivustolla julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että osallistuneiden polvet röntgenkuvattiin. Huomattiin, että heillä, joilla ei näkynyt alkavaa nivelrikkoa kuvissa mutta joiden polvet naksuivat paljon, kärsivät nivelrikosta keskimäärin neljä vuotta kuvaamisen jälkeen.

Ne osallistujat puolestaan, joiden polvet naksuivat ja joiden röntgenkuvissa havaittiin alkavaa nivelrikkoa tutkimuksen aikana, alkoivat kokea kipua jo vuoden sisällä.

- Tässä tutkimuksessa summataan, että jos henkilöllä on äänekkäät polvet, hänellä on korkeampi riski kärsiä kovista kivuista seuraavan vuoden aikana verrattuna niihin, joilla ei ole äänekkäät polvet, tutkintaa johtava professori Grace Lo kommentoi.

Yleensä nivelrikko alkaa vaivata iäkkäämpiä ihmisiä ja kerrotaankin, että joka toisella 50-vuotiaalla on nivelrikko. Sairaus on tavallinen ja sen riskiä lisäävät tapaturmat, ylipaino sekä kaikki nivelien lisäkuormitusta aiheuttavat tekijät. Myös tupakointi ja perinnölliset tekijät ovat riskitekijöitä.

Nivelrikkoa voi ehkäistä lisäämällä muun muassa liikuntaa, joka vahvistaa niveliä tukevia lihaksia.

Lähde: Good Housekeeping

Lue myös: Kärsitkö jatkuvasta yskästä? Lääkäri listasi keuhkosyövän neljä yleisintä oiretta

Lue myös: Näetkö korvalehdessäsi pienen merkin? Tutkijat: kertoo kohonneesta terveysriskistä!

Lue myös: Kuinka paljon unta tarvitsee kotiäiti, entä työssäkäyvä nainen? Katso selkeästä ohjeistuksesta

Kilpailut

Uusimmat