Kuva: Fotolia

Kuolleiden aivoja tutkittiin mullistavin seurauksin - yksi aisteista kehittyy 36-vuotiaaksi asti!

02.06.2017 14:45 - Senni Loikala

Aiemmin on uskottu, että näköaistin kehittyminen tapahtuisi pääasiassa vain lapsuudessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa.

Näköaistisi kehittyy huomattavasti pidempään, kuin mitä aiemmin on uskottu. Näin ainakin, mikäli tuoretta tutkimusta on uskominen. Sen mukaan aivojesi näköaivokuori kehittyy keskimäärin 36-vuotiaaksi asti, mutta yksilöllistä heittoa arvellaan olevan 4,5 vuotta kumpaan suuntaan tahansa.

Näköaistin kehittyminen näin pitkälle elämään on yllättävää, sillä aiemmin on uskottu, että aivojen näköaistista vastaava keskus lakkaisi kehittymästä jo lapsuudessa 5-6 ikävuoden aikoihin.

Tutkimuksesta selvisi myös, että aivojen näköaivokuoren kehittymisessä on viisi vaihetta. Näistä kehitysvaiheista jokainen saattaa tuoda mukanaan elinikäisiä muutoksia näköön.

Tulokset saatiin analysoimalla 30 kuolleelta ihmiseltä otettuja aivokudosnäytteitä. Uudesta tiedosta toivotaan olevan jatkossa hyötyä heikkonäköisyyden hoidossa. 

Tutkimus on julkaistu Journal of Neuroscience -lehdessä ja siitä uutisoivat esimerkiksi Express ja Medical News Today.

Uutisoimme maaliskuussa tutkimuksesta, jonka mukaan kuoleman lähestyminen on pääteltävissä yhdestä aistista. Pääset artikkeliin tästä!

Lähteet: Express ja Medical News Today

Kilpailut

Uusimmat