Kuva: Fotolia

Kuoleman lähestyminen pääteltävissä yhdestä aistista - 'elinaikaa alle 10 vuotta'

23.03.2017 19:45 - Senni Loikala

Hajuaisti kertoo terveydestä joskus enemmän kuin, mitä välttämättä olisimme tahtoneet tietää.

Hajuaisti kertoo paljon ihmisen hyvinvoinnista. Tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa selvitettiin hajuaistin yhteyttä todennäköisyyteen kuolla kymmenen vuoden sisällä.

Tutkimuksesta selvisi, että hajuaistinsa menettäneillä ihmisillä oli lähes 20 prosenttia suurempi todennäköisyys menehtyä seuraavan kymmenen vuoden aikana kuin heillä, joiden hajuaisti oli normaali.

Daily Mail -lehden mukaan hajuaistin menettäminen on yleistä vanhuudessa ja arvioiden mukaan jopa 70 prosentilla vanhemmasta väestöstä on heikentynyt hajuaisti - nuoremmilla samaa asiaa mittaava luku on viisi prosenttia.

Aiemmin hajuaistin merkittävä heikentyminen tai sen menettäminen kokonaan ovat yhdistetty skitsofreniaan, vakavaan masennukseen, dementiaan, Parkinsonin tautiin sekä kognitiivisten taitojen heikentymiseen. Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin painotetaan, että pelkkä hajuaistin menettäminen ennakoi selvästi suurentunutta riskiä kuolemaan kymmenen vuoden sisällä.

Tutkimukseen osallistui noin 1170 henkeä, jotka olivat iältään 40-90-vuotiaita. Tutkimus on julkaistu Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Lue myös: Alkoholi vääristää aisteja enemmän kuin tiesimmekään

Lue myös: Ihminen näkee yli 2 miljoonaa eri väriä, mutta mikä on aisteista tarkin?

Lue myös: 7 hämmentävää asiaa: Lue, mitä keholle tapahtuu kuoleman jälkeen

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat