Kuva: Fotolia

Tiedekin sen vahvistaa: Lemmikin omistajana olet onnellisempi!

25.06.2017 18:45 - Tiina Svensk

Olitpa sitten koira- tai kissaihmisiä, nostaa rakas lemmikki elämänlaatuasi monella tapaa.

Löytyykö kotoasi rakas karvaturri vai harkitsetko lemmikin hankkimista? Olipa tilanteesi kumpi tahansa, tiedemiehet suosittelevat elämää lemmikin kanssa. Nelijalkaiset ystävämme nimittäin vaikuttavat terveyteemme positiivisesti monin eri tavoin. Women's Healthin artikkelissa kerrotaan, kuinka eläinten seura on hyvästä - eikä seuralaisena tarvitse olla kissa tai koira.

Jopa heinäsirkat lisäävät empatiaa

Oletko kissan, koiran, kultakalan tai vaikka rotan onnellinen omistaja? Tutkijoiden mukaan lemmikin lajilla ei ole väliä, sillä terveyshyödyt syntyvät omistajalle lajista huolimatta. Tärkeintä on, että ihminen pääsee huolehtimaan lemmikistään.

Tutkijat suorittivat tutkimuksen vanhusten parissa: he antoivat vanhuksille heinäsirkkoja hoidettavaksi. Ryhmä, joka sai huolehtia sirkoista kunnolla, oli kahden kuukauden kokeilujakson jälkeen vähemmän masentunut kuin ryhmä, joka sirkoista ei huolehtinut.

Jos heinäsirkkojen huolehtiminen saa aikaan merkittäviä muutoksia mielialassa, mitä pitkäikäisempi koira tai kissa saa aikaan omistajalleen?

Riski kansantauteihin sairastumiseen pienempi

Lemmikkien omistajilla on huomattavasti pienempi riski sairastua sydänsairauksiin. Lemmikin omistajat ovatkin todennäköisesti aktiivisempia kuin ihmiset, joilla lemimkkiä ei ole - vaatiihan esimerkiksi koira päivittäin liikuntaa.

Lemmikit tarjoavat myös sosiaalista tukea, joka vaikuttaa mielialaan positiivisesti. Lemmikkien seura laskee myös stressitasoja, mikä on varmasti kaivattua useimmille meistä nykyisin. Jopa muutama minuutti koiran seurassa laskee kortisolitasoja ja rauhoittaa siten sekä kehoa ja mieltä, osoittaa vuonna 2012 tehty tutkimus.

Elät pidempään

Lemmikkien läsnäolo elämässä ei ainoastaan tee elämästä terveempää, se myös pidentää elinikää. Koska lemmikkien omistajat ovat aktiivisempia, on todennäköisesti myös elintavat paremmat kuin henkilöillä, joiden taloudesta nelijakaisia ei löydy.

Sairaaloissa on lisäksi todettu, että eläinten läsnäolo auttaa ihmisiä toipumaan leikkauksista ja operaatioista nopeammin, kerrotaan Women's Healthin artikkelissa. Myös nopeampi toipumisprosessi voi selittää sitä, että lemmikkien onnelliset omistajat myös elävät pidempään.

Lue myös: Minkä rotuinen koira sopii sinulle parhaiten? Horoskooppimerkkisi paljastaa

Lue myös: Kahdet "kasvot" omaava kissa hurmaa Instagramissa - katso suloiset otokset

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat