Kuva: Fotolia

Yllättivätkö epänormaalin runsaat kuukautiset? 6 yleistä syytä, jotka vaikuttavat vuodon määrään

05.07.2017 09:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi sukupuolitautitartunta voi lisätä kuukautisvuodon määrää.

On tavallista, että kuukautiskivut, vuodon määrä ja kierron säännöllisyys voivat vaihdella vuosien mittaan esimerkiksi elämäntilanteen tai stressin määrän vuoksi. Jos epänormaalin runsas vuoto tuntuu kuitenkin jäävän pidempiaikaiseksi vaivaksi, on mahdollista, että taustalla on muutakin, kuin muutokset elämäntilanteessa.

Prevention-sivusto listasi yleisimmät syyt, jotka voivat aiheuttaa epänormaalin runsasta kuukautisvuotoa.

1. Olet vaihtanut ehkäisymenetelmää

On normaalia, että ehkäisymenetelmän vaihtamisen jälkeen kuukautisvuodon määrä ja kierron säännöllisyys voivat hetkellisesti muuttua. Jos epänormaalin runsas vuoto kuitenkin jatkuu yli kolmen kuukauden ajan ehkäisyn vaihtamisesta, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

2. Vaihdevuotesi ovat alkamassa

Preventionin artikkelin mukaan ensimmäiset merkit lähestyvistä vaihdevuosista voivat ilmetä jo noin kolmenkymmenen vuoden iässä. Menopaussi voikin alkaa niin sanotulla siirtymävaiheella, jonka kesto on muutamasta kuukaudesta hieman alle vuoteen.

- Muutokset kuukautisissa voivat olla ensimmäinen merkki lähestyvistä vaihdevuosista, kertoo sairaanhoitaja Susan Wysocki.

3. Syöt lääkkeitä, jotka hidastavat veren hyytymistä

Verenohennuslääkkeitä käytetään yleisimmin veritulppien hoidossa tai niiden ehkäisemisessä. Lontoolaisessa Royal Free sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan kyseinen lääkitys voi lisätä myös kuukautisvuodon määrää.

4. Kärsit kohdun sidekudoskasvaimista

Kohdun hyvälaatuiset sidekudoskasvaimet ovat yleisempi vaiva kuin luullaan. Birminghamin naistensairaalan tekemän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia naisista kärsii vähintään yhdestä kohdun hyvälaatuisesta sidekudoskasvaimesta ennen viidenkymmenen vuoden ikää.

Yksi yleisimmistä oireista, joita sidekudoskasvaimet aiheuttavat, on runsastunut kuukautisvuoto. Yleinen oire on myös tiputteluvuoto tai kuukautisvuodon mukana tulevat hyytymät.

5. Kärsit munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä

Polycystic Ovarian Sydrome -säätiön mukaan kymmenen prosenttia naisista kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä. Sairastuneista naisista jopa puolet eivät tiedä kärsivänsä kyseisestä oireyhtymästä.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa pieniä kystamaisia rykelmiä munasarjoihin. Tämä puolestaan voi aiheuttaa tavallista runsaampaa kuukautisvuotoa.

6. Olet saanut sukupuolitautitartunnan

Wysockin mukaan tulehdukset kohdun alueella voivat olla syyllinen tavallista runsaampaan kuukautisvuotoon. On myös mahdollista, että runsas vuoto on oire sukupuolitautitartunnasta.

- Esimerkiksi tippuri tai klamydia voivat aiheuttaa epänormaalin runsasta vuotoa, Wysocki toteaa.

Jos siis olet harrastanut suojaamatonta seksiä ja huomaat kärsiväsi epänormaalin voimakkaista oireista kuukautisten aikana, on hyvä vierailla varmuuden vuoksi lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Mitä jos miehillä olisi kuukautiset? Hulvaton video kiertää netissä

Lue myös: Tummaa vai vaaleaa kuukautisvuotoa? Kertoo paljon hormoneistasi

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat