Kuva: Fotolia

Ethän syö liikaa reseptivapaita särkylääkkeitä? Vaikutukset jopa hengenvaarallisia

25.07.2017 15:15 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Esimerkiksi ibuprofeiinin napsiminen voi altistaa sisäiselle verenvuodolle.

Apteekkarilehden teettämän selvityksen mukaan suomalaisilla on vääriä käsityksiä reseptivapaista lääkkeitä. Lääkkeitä saatetaan käyttää vääriin vaivoihin ja määrät saattavat olla liian runsaita. 

Lääkkeiden haitat eivät välttämättä ole pieniäkään.

- Pahimmillaan ne haitat mitä väärinkäytettynä reseptivapaista lääkkeistä voi tulla on ihan hengenvaarallisia. Ehkä suurimmat riskit liittyvät särkylääkkeisiin eli tulehduskipulääkkeisiin, kuten ibuprofeiiniin, parasetamoliin ja aspiriiniin. Tulehduskipulääkkeet saattavat altistaa vatsan limakalvohaavaumille, jotka pahimmillaan voi johtaa sisäiselle verenvuodolle, kertoo Elina Aaltonen, Apteekkariliiton viestintäproviisori kertoi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa tänä aamuna. 

- Sydänvaivaisilla sydämenpysähdyksen riski voi lisääntyä jopa 30 prosenttia. Parasetamoli on sellainen, joka aiheuttaa maksavaurioita, jotka ovat pysyviä. 

Kuinka paljon lääkkeitä pitäisi sitten napsia suuren riskin?

- Normaaliannoksella, jos on toinen lääke, joka ei ole yhtään sopiva ibuprofeiinin kanssa voi tulla sisäisiä verenvuotoja. Klassisimpia esimerkkejä lääkkeistä, jotka eivät sovellu tulehduskipulääkkeiden kanssa, ovat verenohennuslääkkeet, jotka ohentavat verta. Tulehduskipulääkkeet lisäävät vaikutusta ja sitä kautta altistavat haittavaikutuksille. 

Aaltonen kehottaa konsultoimaan asiantuntevaa apteekkihenkilökuntaa ennen lääkkeiden ostamista ja napsimista. 

Katso Aaltosen haastattelu alta. 

Lue myös: Suosittua särkylääkettä ei saisi käyttää viikkoa putkeen - sisältää pelottavan terveysriskin

Kilpailut

Uusimmat