Kuva: Fotolia

Pidätkö piilolinssejä suosituksia kauemmin? - uhkana vakavat tulehdukset

24.08.2017 09:15 - Katariina Auvinen

Vaikka piilolinssit tuntuisivat mukavilta silmissä, ne voivat silti olla näöllesi vaaraksi.

Jos olet joskus käyttänyt piilolinssejä, olet varmasti saanut optikoltasi tarkat ohjeet hoitoon liittyen. Optikko kertoo yleensä kuinka kauan piilolinssejä kannattaa pitää, ennen kuin ne täytyy heittää pois. Useat piilolinssin käyttäjät viittaavat kintaalla piilolinssien suositulle käyttöiälle. Sen sijaan he pitävät linssejä kauemmin, kuin olisi turvallista. 

Women´s Health -julkaisu haastatteli optometrian asiantuntijaa, Jeffrey J. Wallinea, joka varoitti käyttämästä piilolinssejä yliaikaa. Piilolinssin pinta kerää proteiinia linssiin, joka tuntuu epämukavuudelta silmissä piilolinssien laiton jälkeen. Se voi myös vaikuttaa näköön. 

Proteiinin lisäksi ja hyvästä puhdistuksesta huolimatta, piilolinssin pinta kerää myös bakteereja. Bakteerit ovat vaaraksi näkökyvylle. Ne voivat aiheuttaa kivuliaita tulehduksia silmään.

Ehkä huolestuttavin ilmiö kuitenkin on hapenpuute, josta silmät voivat kärsiä pitkään käytettyjen linssien vuoksi. Piilolinssien hapenottokyky heikkenee niiden ikääntyessä. Hapenpuute silmässä aiheuttaa muun muassa hämärtynyttä näköä sekä uusien verisuonien kasvamista. Uudissuonet nostavat riskiä erilaisille silmätulehduksille.

Wallinen viesti kaikille piilolinssin käyttäjille siis on noudattaa niiden käyttöaikaa. Jos käytät kertakäyttölinssiä, käytä sitä vain kerran. Vastaavasti kuukausilinssiä voi käyttää 30 päivän ajan. Vaikka piilolinssit tuntuisivat mukavilta silmissä, ne voivat silti olla haitaksi niille. 

Lue myös: Naisen silmästä tehtiin hurja löytö - melkein 30 piilolinssiä oli jäänyt silmään

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat