Kuva: Fotolia

5 kuukautisoiretta, jotka voivat kieliä vakavammasta sairaudesta

10.11.2017 17:15 - Karoliina Kotala

Kuukautiset ovat naisen elämää, pidimmepä siitä tai emme. On kuitenkin hyvä tietää, mihin kuukautisten aikaisiin oireisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Kuukautiset ovat monelle naiselle erilaisia. Toisilla kuukautiset tulevat aina samanlaisina ja lähes kellon tarkkuudella. Toisilla vuoto taas on epäsäännöllistä ja myös kuukautiskipujen määrä voi vaihdella suurestikin. Kaikkien naisten on kuitenkin hyvä tietää, että kuukautiset kertovat terveydentilastamme enemmän kuin uskoisimmekaan. Toki jokainen voi kokea kuukautisissaan vaihteluja, mutta toisinaan muutokset kuukautisissa voivat kieliä suuremmistakin ongelmista.

Alla viisi oiretta ja muutosta kuukautisissa, jotka on syytä panna merkille:

Kuukautisvuoto pitää säännöllisesti sisällään isompia hyytymiä ja paukkuja

Toisinaan normaalikuukautisetkin pitävät sisällään hyytymiä, mutta jos vuodossa on säännöllisesti isoja hyytymiä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Joskus kookkaat hyytymät voivat viestiä kohdun hyvälaatuisista kasvaimista.

Joudut vaihtamaan tamponia ja sidettä jopa kerran tunnissa tai useamminkin runsaan vuodon vuoksi

Runsas vuoto voi olla normaaliakin, mutta se voi myös kieliä kohdun polyypeista. Jos runsaan vuodon lisäksi kärsit hengästyneisyydestä ja huimauksesta, käänny nopeasti lääkärin puoleen.

Kuukautiset kestävät yli seitsemän päivää

Toisinaan kuukautiset voivat kestää kauemminkin ja siihen vaikuttaa muun muassa stressi ja joillain naisilla kuukautiset yksinkertaisesti vain kestävät pitkään. Mutta jos vuoto on normaalisti ollut lyhyempää ja on alkanut pidentyä, voi se kieliä kohdun polyypeista, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä tai jopa syövästä kohdussa. Käy siis lääkärissä, jos huomaat kuukautisten pidentyneen.

Kuukautiskiertosi kestää alle 20 päivää

Kierto voi naisilla vaihdella suurestikin, mutta jos kiertosi yhtäkkiä lyhenee voi se kieliä kilpirauhasen ongelmista tai kohdun toiminnan ongelmista. Tarkista asia lääkärillä.

Kuukautiset jäävät kokonaan välistä (ilman, että olet raskaana tai imetät)

Muun muassa stressi tai liian kova liikunta voivat saada kuukautiset jäämään kokonaan välistä, mutta syy voi löytyä myös kilpirauhasen ongelmista ja hormonien epätasapainosta. Jos siis kuukautiset jäävät useammin välistä tai kärsit samanaikaisesti kivuista, käänny lääkärin puoleen.

Lue myös: Venyttääkö seksi naisen sukuelimiä ja kuinka leveä on keskivertovagina? 3 yllättävää faktaa

Lähde: Women’s Health Magazine

Kilpailut

Uusimmat