Kuva: Fotolia

Hammaslääkäri paljastaa purukalustosi pahimmat viholliset - lue yllättävä lista

14.11.2017 22:15 - Katariina Auvinen

Happamuus on usein sokeria pahempi vaihtoehto.

Kukapa ei olisi kuullut lapsena, että karkkia ei pidä syödä liikaa, jotta hampaat eivät reikiintyisi. Hammaslääkärit ovat paljastaneet Insider-julkaisulle purukaluston pahimmat viholliset. Useimmat niistä ovat jopa karkkiakin pahempia. 

Hammaslääkäreiden mukaan ehdoton ykkönen hampaiden vihollisissa on happamuus. Julkaisu haastatteli muun muassa Mark Burhennea asian tiimoilta. 

- Itse asiassa sokeri ei ole pahin asia, mitä hampaillesi voi tapahtua. Sen sijaan happamuus on. Bakteerien jätetuotteina syntyy happoa, joka kuluttaa hitaasti muun muassa hammaskiillettä, kertoo Burhenne. 

Hammaslääkärit listasivat ruoka-aineet, joita kannattaa välttää, jos haluat pitää hampaasi hyvässä kunnossa. 

1. Suolakeksit 
Suolakeksit ovat pahimpia hampaillesi, ainakin Burhennen mukaan, koska keksit ovat täynnä pitkälle jalostettua tärkkelystä. Niissä on myös paljon lisäaineita, jotka osaltaan tekevät hallaa hampaille. Samaan kategoriaan voidaan nostaa muutkin suolaiset snacksit, kuten suolatikut ja vehnäiset suolakalat. 

2. Kuivatut hedelmät
Kuivatuissa hedelmissä on paljon energiaa, koska hedelmäsokeri on pakkautunut niin pieneen tilaan. Näin ollen kuivatut hedelmät tekevät saman, kuin tahmea karamelli suussa. Ne tunkeutuvat hampaiden väleihin, jolloin sokeri pääsee muhimaan siellä. 

(kuva: Fotolia)

3. Imeskeltävät flunssakarkit ja kurkkupastillit
Flunssaan käytettävät imeskeltävät karkit helpottavat muun muassa kurkkukipua, mutta hammaslääkärin mukaan ne ovat karkkeihin rinnastettavia. Pastillit sisältävät useimmiten paljon sokeria tai makeutusainetta lääkeaineen lisäksi. Imeskeltävät pastillit lisäävät vielä altistusta, koska ne liukenevat suuhun pitkän ajan kuluessa. 

(kuva: Fotolia)

4. Greippi
Greipin syöminen saa naaman kipristelemään, mutta kirpeästä mausta huolimatta, se on erittäin pidetty hedelmä. Greippi on hyvin hapokas hedelmä, jonka vuoksi se liuottaa hammaskiillettä. Joten hedelmän syömisestä on hyvä pitää pidempiä taukoja. 

5. Kahvi 
Kahvi on myös hapanta, joten se aiheuttaa hampaille muutakin kuin värjäytymistä. Hammaslääkärin mukaan kahvi liuottaa myös kiillettä, joka aiheuttaa reikiintymistä. Mitä pidempään kahvi on suussa, sitä enemmän haittaa siitä on, joten kuppi kuumaa kannattaa siemailla suhteellisen nopeasti. 

6. Light-juomat 
Light-juomista poistetaan sokeri, joten ne ovat entistä happamempia kuin sokerisemmat versiot. Koska sokerin poistamisen jälkeen juoma muuttuu kitkerämmäksi, makua tasapainotetaan usein lisäämällä hapokkuutta. 

Lue myös: Voi, salami ja juusto: Katso mitkä ruoka-aineet pitävät hampaasi kunnossa

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat