Kuva: Shutterstock

Voiko narsisti ikinä muuttua? Asiantuntija antaa vastauksen

01.03.2018 21:15 - Katariina Auvinen

Narsisti voi muuttua, mutta se vaatii erittäin paljon työtä ja sitoutumista.

Narsistinen ihminen lähipiirissä tai jopa seurustelukumppanina voi olla erityisen kuluttavaa puolisolle ja lähimmäisille. Narsistille tyypillistä on, että hän osaa olla erittäin hurmaava ja karismaattinen. Tällainen ihminen kuitenkin rakastaa itseään ja itseensä kohdistunutta ihailua niin paljon, että yleensä se tapahtuu muita väheksyen. 

Kerroimme täällä, mistä voit tunnistaa onko seurustelukumppanisi narsisti. 

Jos ihminen itsekin ymmärtää kärsivänsä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, hän voi hakea apua. Asiantuntijoiden mukaan tämä on mahdollista, mutta se vaatii erittäin paljon töitä, uutisoi Huffington Post -julkaisu. 

- Yksi yleinen harhaluulo on, että narsisti ei tunne minkäänlaista empatiaa, jonka vuoksi muuttuminen olisi mahdotonta, kertoo Wendy Behary.

Behary on tutkinut narsistista persoonallisuushäiriötä ja kirjoittanut myös teoksen. 

- Narsistin on mahdollista muutttua, mutta jotta muutos olisi pysyvä, se vaatii terapiaa ja työtä tältä ihmiseltä itseltään, Behary kertoo. 

Ensimmäinen askel on se, että narsisti haluaa itse hakeutua terapiaan. Yleensä ihminen itse jo tiedostaa oman ongelmansa tässä vaiheessa ja sillä on olemassa seurauksia. Tällainen ihminen saattaa pelätä menettävänsä esimerkiksi itselleen tärkeän ihmisen oman käytöksensä vuoksi. 

Kun ihminen hakeutuu terapiaan, hänen kannattaa olla mahdollisimman avoin ottamaan vastaan kaikki avut, mitä hänelle tarjotaan. Kolmas seikka on myös terapeutin valitseminen. On tärkeää valita ihminen, jolla olisi esimerkiksi kokemusta narsismin hoitamisesta. 

Lue myös: Narsistit jyräävät deittimarkkinoilla - tyypillisimmät narsistiset piirteet vetovoimaisimpia

Lähde: Huffington Post 

Kilpailut

Uusimmat