Kuva: Shutterstock

Sipulin yllättävät terveyshyödyt listattiin - olisitko arvannut?

28.06.2018 14:15 - Emmi Moilanen

Sipulin syöminen edistää muun muassa luuston terveyttä sekä ruuansulatuksen toimintaa.

Sipuli on tavanomainen raaka-aine ruuanlaitossa, joka tuo lisää makua annoksiin. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, mitä muita hyviä ominaisuuksia kyseinen kasvi pitää sisällään. Health-terveyssivusto kokosi yhteen syyt, minkä takia sipuli kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota.

Sipuli on täynnä antioksidantteja

Vaikka sipulit eivät ehkä ole paras mahdollinen vitamiinien ja mineraalien lähde, ne sisältävät runsaasti elimistön toiminnan kannalta tärkeitä antioksidantteja. Antioksidantit puolustavat ja puhdistavat kehoa, sekä voivat auttaa esimerkiksi tulehdustilan hillitsemisessä.

Saattavat ehkäistä jopa syöpää

American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistu tutkimus osoitti, että säännöllisellä sipulin ja valkosipulin syömisellä oli vaikutuksia syöpäsairauksien esiintyvyyteen koehenkilöillä. Tutkijoille selvisi, että mitä säännöllisemmin kokeeseen osallistuneet söivät sipulia, sitä alhaisempi oli myös syövän esiintyvyysaste.

Vahvistaa luuston tiheyttä

Healthin artikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, joka selvitti, että sipulilla on suotuisia vaikutuksia myös luuston terveyteen. Tutkimukseen osallistuneet olivat yli 50 vuotiaita naisia. Tiedemiehille selvisi, että naiset jotka söivät säännöllisesti sipulia osana ruokavaliotaan, omasivat myös vahvemman luuntiheyden. He kärsivät myös vähemmän lonkkamurtumista kuin ne naiset, jotka eivät syöneet sipulia juuri koskaan.

Edistää ruuansulatuksen toimintaa

Sipulit sisältävät runsaasti myös inuliinia, joka ehkäisee ummetusta, auttaa verensokeria pysymään tasaisena, lisää ravintoaineiden imeytymistä ja tukee lisäksi luuston terveyttä.

Alentaa kolesterolia

Healthin uutinen mainitsee myös pienen tutkimuksen, joka seurasi lievästi koholla olevasta kolesterolista kärsivien naisten kolesteroliarvoja. Tutkijoille selvisi, että arvo laski niillä naisilla, jotka joivat kahdeksan viikon ajan sipulimehua. Vertailuryhmänä tutkimuksessa oli joukko henkilöitä, jotka saivat mehua vain placebovaikutuksen takia.

Lue myös: Haluatko nopeuttaa aineenvaihduntaasi? Lisää ruokavalioosi kanelia

Lue myös: Ruoka-aineet, jotka auttavat ehkäisemään syöpää - löytyykö jo sinun jääkaapistasi?

Lähde: Health

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat