Kuva: Shutterstock

6 arkipäiväistä seikkaa, jotka saattavat lyhentää elinikää - olisitko arvannut?

02.07.2018 22:45 - Emmi Moilanen

Huono hammashygienia ja päivittäinen pitkä työmatka voivat lyhentää elinikää.

Liikunta, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen unirytmi edistävät terveyttä ja tukevat hyvinvointiamme. On olemassa myös arkipäiväisiä tapoja ja seikkoja, jotka puolestaan voivat tehdä hallaa elinajanodotteelle ja terveydentilallemme.

Bustle-sivusto kokosi yhteen tieteen todistamat seikat, jotka voivat merkittävästi lyhentää elinajanodotettamme.

1. Television katsominen useita tunteja päivässä

British Journal of Sports Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan yli kuuden tunnin päivittäinen television katselu voi lyhentää elinikää lähes viisi vuotta.

2. Epäsäännöllinen unirytmi

Tiedetään, että liian lyhyet tai pitkät yöunet voivat tehdä hallaa terveydelle. Pittsburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan myös epäsäännöllinen vuorokausirytmi voi altistaa ylipainolle, diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Edellä mainitut sairaudet puolestaan voivat lyhentää eliniän odotetta.

3. Huono hammashygienia

Bustlen artikkelissa todetaan, että vuosien mittaan useat eri tutkimukset ovat todistaneet sen, että huono hammashygienia altistaa iensairauksille, jotka puolestaan lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

4. Työttömyys

Työelämä rytmittää arkea ja työntekijä kokee olevansa myös osa yhteisöä. Bustlen artikkelissa todetaan tämän tekevän hyvää mielenterveydelle ja vähentävän muun muassa ahdistusta. McGillin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan työttömyys voikin kasvattaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 63 prosentilla.

5. Pitkä työmatka

Ruotsalaistutkimuksen mukaan päivittäisellä pitkällä työmatkalla voi olla negatiivisia vaikutuksia terveydentilaan. Pitkään vietetty aika autossa tai julkisessa kulkuvälineessä altistaa istumisen negatiivisille terveyshaitoille sekä voi lisätä myös stressiä.

6. Kuolemanpelko

Niin ironiselta kuin tämä kuulostaakin, voimakas kuolemanpelko voi lyhentää elinikää. Vuonna 2008 julkaistu tutkimus osoitti, että voimakas pelko voi altistaa jopa 3-5 kertaa todennäköisemmin sydän- ja verisuonitaudeille. Tutkijat perustelivat tätä muun muassa stressin negatiivisilla terveysvaikutuksilla.

Lue myös: Tutkijoiden pelottava paljastus - aivot toimivat vielä kuoleman jälkeen

Lue myös: Lievitä stressiä syömällä – 7 ruoka-ainetta, jotka rauhoittavat hermojasi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat