Kuva: Shutterstock

Iskikö taas turvotus? Tuotteet, jotka tulisi karsia ruokavaliosta pöhötyksen ehkäisemiseksi

18.07.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Sipuli voi olla yllättävä syyllinen kipeän turvotuksen taustalla.

Tiedetään, että purukumin runsas syöminen voi aiheuttaa laksatiivisia vaivoja. Tällöin olo vatsassa tuntuu tukalalta ja turvottaa. Toinen tunnettu vatsaongelmien ja turvotuksen aiheuttaja on yliherkkyys gluteenille. Muun muassa viljatuotteet sisältävät runsaasti gluteenia, ja keliakiaa sairastaville suositellaankin kokonaan gluteenitonta ruokavaliota.

Vaikka et kärsisikään gluteeniyliherkkyydestä, on olemassa muita ruoka-aineita, jotka voivat saada olon turvonneeksi sekä aiheuttaa ilman kerääntymistä vatsaan. Lue alta Elite Dailyn kokoama lista ruuista, jotka saavat vatsanseudun pöhöttymään.

Tietyt kaalit

Parsakaali, lehtikaali ja keräkaalit sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita ja ovat tästä syystä loistava lisä ruokavalioon. Kaalien kohdalla maltti on kuitenkin valttia, sillä runsaasti nautittuna ne voivat aiheuttaa epämukavaa turvotusta. Tämä johtuu siitä, että vihannekset sisältävät tietyn tyyppistä sokeria, jota ruuansulatus elimistö joutuu käsittelemään normaalia enemmän. Tästä syystä vatsaan voi kerääntyä ilmaa ja olo tuntua turvonneelta.

Maitotuotteet

Maitotuotteet eivät sovi jokaisen elimistölle, ja syy turvotukseen saattaakin löytyä maidosta.

- Lehmänmaito ja muut maitotuotteet hidastavat ruuansulatuskanavan toimintaa, saaden vatsaasi ilmaa ja turvotusta, ravitsemusasiantuntija Daryl Gioffre selittää.

Sipulit

Sipulit sisältävät erästä hedelmäsokeria, fruktaania, joka Gioffren mukaan saattaa olla syyllinen piinallisiin vatsavaivoihin.

- Sokeri missä tahansa muodossa (jopa hedelmissä) voi aiheuttaa runsaasti turvotusta, hän toteaa.

Lue myös: Vältä kipeä turvotus arjen muutoksilla - 5 asiaa, jotka ennaltaehkäisevät vatsan oireilua

Lue myös: Seksin harrastaminen voi aiheuttaa kipeää turvotusta naisilla - syyt ilmiölle listattiin

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat