Kuva: Shutterstock

Kaikki hiilihydraatit eivät ole pahoja - lue, mitä lautaselle kannattaa laittaa

30.07.2018 19:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi myskikurpitsa on oiva valinta perunan tilalle.

Hiilihydraatit jo pelkästään sanana aiheuttavat monelle mielikuvan vaaleasta leivästä tai pastasta, joka varastoituu helposti ylimääräisiksi kiloiksi vyötärölle. Hiilihydraattien syöminen kuitenkin kuuluu terveelliseen ruokavalioon. Tärkeintä on pohtia miettiä, millaisista lähteistä hiilihydraatteja omalle lautaselleen kasaa. 

Women´s Health -julkaisu listasi hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita, jotka ovat erinomaisia vaihtoehtoja esimerkiksi aamiaisleivän, perunan tai pastan tilalle. 

Kikherneet 

Kikherneet ovat täyttävä, mutta myös maistuva lisä esimerkiksi vaalean pastan tilalla. Kupillinen kikherneitä sisältää 11 grammaa proteiinia ja 10 grammaa kuituja. Kikherneet sisältävät myös kalsiumia, joka on erityisen hyväksi luuston hyvinvoinnille. 

Kaurahiutaleet

Kaurapuuro on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi aamiaiseksi. Kaura auttaa vatsaasi voivaan hyvin, mutta sen lisäksi se pitää sinut kylläisenä pitkään ja tasapainottaa verensokeriasi. Sen lisäksi kaurahiutaleet sisältävät rautaa ja B-vitamiineja. 

Bataatti 

Vaihda perinteinen peruna välillä bataattiin. Makeahko juures sopii käytettäväksi perunan tapaan. Vaikka bataatti sisältää sokeria, se kuitenkin vapautuu kehoon hiljalleen ja auttaa ylläpitämään tasapainoista verensokeria. Kuidun lisäksi bataatti sisältää myös esimerkiksi C-vitamiinia. 

(kuva: Shutterstock)

Myskikurpitsa 

Julkaisun mukaan myskikurpitsa ei sisällä kovinkaan paljon kaloreita, joten se on loistava vaihtoehto esimerkiksi laihduttajalle. Myskikurpitsa sisältää E-vitamiinia, joka auttaa pitämään ihon heleänä ja hyvinvoivana. 

Linssit 

Linssejä voi lisätä lautaselle, mutta käyttää myös salaateissa. Linssit ovat vähäkalorisia, mutta niissä on paljon proteiineja sekä hyviä hiilihydraatteja, jotka tekevät niistä erinomaisen vaihtoehdon esimerkiksi riisille. Ne myös auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään. 

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Herkullinen bataattilisuke syntyy kuin itsestään - katso ohje, joka vie kielen mennessään

Lähde: Women´s Health 

Kilpailut

Uusimmat