Kuva: Shutterstock

Varaudu flunssakauteen hyvissä ajoin – ruoka-aineet, jotka vahvistavat vastustuskykyäsi

17.08.2018 19:45 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi jugurtti, valkosipuli ja tee ovat loistava lisä ruokavalioon silloin, kun flunssa vaivaa.

Syksyn saapuessa myös flunssakausi alkaa, jolloin erilaiset bakteerit ja virukset leviävät yhä herkemmin. Vahvista vastustuskykyäsi jo hyvissä ajoin kiinnittämällä tarkempaa huomiota ruokavalioon.

Prevention sivusto listasi ruuat, jotka tekevät hyvää vastustyskyvyllesi. Suomensimme parhaimmat vinkit alle.

Jugurtti

Jugurtti sisältää probiootteja, jotka suojaavat vatsaa ja suolistoa sairauksia aiheuttavilta sairauksilta.

Valkosipuli

Valkosipuli sisältää allisiinia, jonka tiedetään taistelevan tulehduksia ja bakteereita vastaan.

Merenelävät

Merenelävät sisältävät runsaasti seleeniä, joka puolestaan edistää kehon valkosolujen tuotantoa. Valkosolut nopeuttavat flunssavirusten poistumista kehosta ja näin ollen nopeuttavat parantumista.

Tee

Harvardin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koehenkilöt joivat päivittäin viisi kupillista mustaa teetä kymmenen päivän ajan. Tutkijoille selvisi, että teetä juoneilla koehenkilöillä oli kymmenkertaisesti enemmän viruksia vastustavia interferoneja kehossaan kuin placebona muuta kuumaa juomaa nauttineilla henkilöillä.

Lehtivihannekset

Lehtivihannekset, kuten esimerkiksi lehtikaali, ovat erinomaisia A-vitamiinin lähteitä. Myös A-vitamiini on tärkeä tekijä hyvän vastustuskyvyn kannalta.

Kalat

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävät lohi, makrilli ja silli ovat hyvä lisä ruokavalioon flunssakautena. Hyvät rasvahapot nimittäin lievittävät tulehdusta ja suojaavat keuhkoja flunssalta sekä hengitystieinfektioilta.

Sienet

Preventionin artikkelissa todetaan, että tutkimukset ovat osoittaneet sienten lisäävän valkosolujen tuotantoa ja toimintaa. Erityisen hyvä asia tämä on silloin, kun kärsit infektiosta.

Lue myös: Huonoja uutisia - flunssa voi levitä pelkästään hengityksen välityksellä

Lue myös: Haluatko välttää flunssaa? Lakanoiden pesukerroilla on väliä

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat