Kuva: Shutterstock

Miksi hiuksia tuntuu irtoilevan normaalia enemmän? 8 salakavalaa syytä hiustenlähdön taustalla

03.10.2018 21:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi runsas a-vitamiinin saanti tai proteiinin puute altistavat hiustenlähdölle.

Tiedetään, että esimerkiksi stressi ja henkinen kuormitus, raskaus sekä hormonaalinen ehkäisy altistavat hiustenlähdölle. Hiusten oheneminen voi johtua myös kilpirauhasen sairaudesta tai olla perinnöllistä.

Health.com-sivusto selvitti, mitkä muut syyt voivat olla runsaan hiustenlähdön taustalla. Suomensimme yleisimmät syylliset alle.

1. Fyysinen stressi. Kehoon kohdistunut trauma, kuten onnettomuus tai vakavan sairauden läpikäyminen voi aiheuttaa runsasta hiustenlähtöä. Healthin artikkelissa todetaan, että joskus jopa flunssa voi olla riittävän suuri syyllinen ohenevien kutrien taustalla. Fyysisen stressireaktion aiheuttama hiustenlähtö ilmenee yleensä kolmesta kuuteen kuukauteen trauman jälkeen.

2. Saat liikaa a-vitamiinia. American Academy of Dermatologyn mukaan runsas a-vitamiinin saanti esimerkiksi ravintolisän muodossa voi altistaa runsaalle hiustenlähdölle.

3. Kärsit proteiinin puutteesta. Jos ruokavaliosi ei sisällä riittävästi proteiinipitoisia tuotteita, on mahdollista, että kärsit myös normaalia enemmän hiustenlähdöstä. American Academy of Dermatolofyn mukaan hiusten oheneminen voi olla havaittavissa noin kolmen kuukauden proteiinivajauksen jälkeen.

4. Sinulla on anemia. Raudanpuutos on myös melko tavallinen syy sille, miksi hiuksia tuntuu putoilevan normaalia enemmän. Jos kärsit myös kalpeudesta, huimauksesta, palelusta ja väsymyksestä sekä epäilet, että oireilu voisi johtua anemiasta, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

5. Kärsit B-vitamiinin puutteesta. Erinomaisia B-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kala, maitotuotteet ja tummanvihreät kasvikset.

6. Olet laihtunut merkittävästi lyhyessä ajassa. Dieetillä ollessa onkin hyvä varmistaa, että saat riittävästi vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita jokaisella ateriallasi.

7. Kärsit munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS). Sairaus aiheuttaa yleensä muutoksia kuukautiskierrossa ja -kivuissa sekä painon nousua. Myös normaalia runsaampi hiustenlähtö on yleistä, sillä sairaudesta kärsivillä mieshormonien määrä on koholla.

8. Ikääntyminen saa hiukset ohenemaan. Healt.comin artikkelin mukaan useat naiset huomaavat hiustensa harvenevan 50-60 ikävuoden välillä.

Lue myös: Kihartuvatko hiuksesi tahtomattasi? Katso miksi

Lue myös: Ikävuodet vaikuttavat hiusten kuntoon paljon - lue miten

Lähde: Health.com

Kilpailut

Uusimmat