Kuva: Shutterstock

Neuvot, joita noudattamalla saat treenistä kaikki tehot irti - katso mihin ei kannata sortua

11.12.2018 16:45 - Emmi Moilanen

Jotta treeniteho olisi mahdollisimman korkealla, rasvaisten ruokien syömistä juuri ennen suorituksen alkua olisi hyvä välttää.

Liikunta hellii fyysistä ja henkistä hyvinvointia, sekä piristää mielialaa pimeän talven keskellä. Jos haluat hyötyliikunnan lisäksi treenata tavoitteellisemmin, on hyvä ottaa haltuun myös muutama neuvo ja lisätä ne osaksi omia arkirutiineja.

Health-sivusto kokosi yhteen täsmävinkit, joiden avulla otat urheilusta parhaimman mahdollisen hyödyn irti jo ennen treeniä ja vielä sen loppumisen jälkeenkin.

Ennen:

Tankkaa hiilihydraatteja

Jotta saat treenitehoista kaiken irti, tankkaa maltillinen määrä hiilihydraatteja 2-3 tuntia ennen urheilusuorituksen alkua. Healthin artikkelissa vinkataan, että sopiva annoskoko on noin 300-500 kaloria. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi kaurapuuro ja banaani.

Vältä rasvaisia ruokia

Raskas ja rasvainen ateria juuri ennen treenin alkua altistaa sinut ikäville vatsanväänteille. Kehosi ei myöskään pilko rasvaista ruokaa tarvitsemaksesi energiaksi riittävän nopeasti.

- Rasva hidastaa ruuansulatusta, joka tarkoittaa myös sitä, että ravinto pilkkoutuu hitaammin energiaksi, toteaa terveysvalmentaja Lisa Hayim.

Ota huomioon myös treenin intensiteetti

Jos suuntaat rankalle jumppatunnille, kuten spinningiin tai boot campille, pidä ennen treeniä nautittu välipala hyvin kevyenä. Runsas syöminen voi nimittäin aiheuttaa närästystä ja tukalaa oloa vatsaan.

Jälkeen:

Syö välipala viimeistään puoli tuntia treenin loppumisen jälkeen

- Tässä aikaikkunassa keho hyödyntää ruuan tehokkaimmin, urheilijoiden ravitsemuksen asiantuntija Barbara Lewin toteaa.

Tankkaa proteiinia

Erityisesti raskaan kuntosalitreenin jälkeen on hyvä varmistaa, että ateria sisältää riittävän määrän proteiinia.

- Kun nostat rautaa ja haluat varmistaa lihaskasvun, tarvitset proteiineja kerätäksesi massaa. Ei myöskään tule unohtaa maltillista määrää hiilihydraatteja, sillä ne puolestaan saavat energiatasosi kohoamaan, Haymin muistuttaa.

Muista nesteytyksen tärkeys

Myös riittävä veden juominen auttaa palautumaan rankasta treenistä nopeammin. Healthin artikkelissa kerrotaan, että urheilusuoritusta vettä olisi hyvä juoda lasillinen tai pari. Hikiliikunnan jälkeen määrän tulisi olla huomattavasti suurempi erityisesti silloin, jos et ole nauttinut treenin aikana nesteitä tai olet taipuvainen hikoilemaan runsaasti.

Lue myös: Älä skippaa liikuntaa kylmän sään vuoksi - pakkastreeni uskottua tehokkaampaa

Lue myös: Lisää liikuntaa päiviisi ilman kuntosalilla hikoilua - 11 vinkkiä, jotka sopivat jokaiselle

Lue myös: Jo pieni määrä liikuntaa voi auttaa parantamaan kehonkuvaasi

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat