Kuva: Shutterstock

Lääkäri opastaa: 4 keinoa, jotka todella tepsivät unettomuuteen

28.04.2019 15:15 - Karoliina Kotala

Keinoista, joilla unettomuuteen voi vaikuttaa on saatu monenlaista tutkimustulosta.

Hiljattain unitutkija Kathryn Pinkham aiheutti suoranaisen kohun kertomalla julkisuudessa, ettei kofeiinin ja ruutu-ajan vähentämisellä ennen nukkumaanmenoa ole välttämättä mitään vaikutusta unen saantiin. Pinkham halusi lausunnollaan tuoda esiin sen, että usein unettomuuden syyt on psyykkisia eivätkä fyysisiä ja silloin kofeiinin jättäminen pois illalla ei tilannetta helpota.

Lääkäri Charles Christian kuitenkin uskoo, että unettomuuteen on mahdollista vaikuttaa muutamalla tehokkaalla keinolla:

Rajoita kofeiinin ja alkoholin juontia

Jos kahvi on aina ollut osa arkeasi eikä se ole vaikuttanut aiemmin uneen, ei siitä tarvitse silloin luopua. Kahvi kuitenkin piristää, joten sen pois jättämistä on hyvä kokeilla. Alkoholi puolestaan estää syvään uneen nukahtamista, joten senkin pois jättämistä kannattaa kokeilla.

Lepää kun voit

Usein unettomuudesta kärsiviä kehotetaan heräämään joka aamu samaan aikaan, jotta uneen tulisi rytmiä, mutta Christian suosittelee toisin. Jos sinulla on mahdollisuus nukkua aamulla pitkään, niin nuku. Älä kuitenkaan mene sänkyyn makaamaan liian aikaisin, jos et ole väsynyt, vaan lepäile makoillen vaikkapa sohvalla. Muista, että makuuhuone ja sänky on pyhitetty vain nukkumiseen ja seksiin.

Tee makuuhuoneesta miellyttävä

Pidä makuuhuone viileänä ja hämäränä, otollisena nukkumiselle. Jos sinulla on tapana murehtia iltaisin, varaa sängyn viereen kynä ja vihko ja kirjoita siihen mieleen tulevat murheesi, niin pääset ajatuksista helpommin eroon. Osta miellyttävät petivaatteet ja yöasu ja pidä sänky siistinä. Lue illalla mieluummin kirjaa tai lehteä kuin esimerkiksi tablettia. Jos takana on useampi huonosti nukuttu yö, pidä ilta rauhallisena ja pysyttele kotosalla kuntosalin sijaan.

Hae apua

Unettomuudesta ei kannata jäädä kärsimään yksin. Vaikka nukahtamislääkkeistä varoitellaan paljon, voi niistä olla väliaikaisesti paljon apua. Käy siis tarvittaessa lääkärin puheilla, jotta saat apua.

Lähde: Closer

Lue myös: Nukahtamista helpottavat keinot koottiin yhteen - katso miten selätät unettomuuden

Kilpailut

Uusimmat