Kuva: Shutterstock

"Peppuakne" on kiusallinen vaiva - monet yllättävän arkiset tavat saavat ne puhkeamaan

30.04.2019 20:45 - Milena Raappana

Peppunäpyt ovat oikeastaan tukkeutuneita karvatuppeja, jolloin niihin ei välttämättä päde samat niksit kuin tavallisiin finneihin.

Bikinikauden lähestyessä moni toivoo pakaroidensa olevan edustuskunnossa. Mitä siis tehdä, jos pakaroihin tulee pieniä ja ärsyttäviä näppylöitä? Mitä ne oikeastaan ovat, mistä ne tulevat ja miten niistä pääsee eroon?

Mitä peppunäpyt ovat?

Kosmetiikan ja dermatologian kliinisen tutkimuksen johtaja Joshua Zeichner kertoo, että "peppuakne" ei itseasiassa ole sama asia kuin kasvoihin syntyvät finnit, joilloin niitä on vielä vaikeampi hoitaa. Kyseessä on itse asiassa karvatupentulehdus, joka muuttuu näpyksi.

Mistä näpyt peppuun tulevat?

Peppunäpyt syntyvät yleensä tukkeutuneiden karvatuppien ja bakteeri-infektioiden seurauksesta. Tässä muutama syy, miksi karvatupet saattavat tukkeutua:

Hillut hikisissä urheiluvaatteissa treenin jälkeen: Ihohuokoset tukkeutuvat hiestä, jolloin pakaroihin saattaa ilmestyä finnejä. Älä siis anna ihosi muhia hiessä, vaan vaihda puhtaat vaatteet, myös alushousut, ja käy suihkussa.

Istut liian paljon: Tukkeutuneet karvatupet voivat aiheutua myös hankauksesta ja ihon ärsytyksestä. Jos peppusi on liikaa penkissä, tämä voi olla yksi tekijä näppyjen lisääntymiseen. Muutenkin liika istuminen on pahasta, joten muista nousta aika ajoin penkistä ylös ja tarpeen tullessa myös tehdä töitä seisten.

Likaisten ja vanhojen alushousujen pitäminen: Muista vaihtaa pikkupöksyt säännöllisesti (puhtaat jalkaan ja vanhat, kulahtaneet roskiin), sillä vanhat alushousut tuovat lian, hien ja öljyn lähelle yksityisalueitasi.

Tiukat vaatteet: Tiukat pillifarkut saattavat aiheuttaa näppyjä, sillä ne aiheuttavat hankausta, mutta myös vangitsevat hien ja öljyn ihoa vasten.

Miten peppunäpyistä pääsee eroon?

Edellä mainittujen vinkkien lisäksi kannattaa kokeilla myös seuraavia:

Tuotteet, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa: Bentsoyyliperoksidi taistelee bakteereja vastaan. Sen kannattaa antaa vaikuttaa iholla jonkin aikaa (luettele vaikka aakkoset), jotta se ehtii vaikuttaa. Salisyylihappo taas auttaa poistamaan ylimääräisiä öljyjä ja kuorii ihoa.

Kosteuta: Voisi luulla, että voiteet tukkivat ihohuokosia, mutta maitohappoja sisältävät vaihtoehdot usein auttavat peppunäppyjen kanssa. Maitohapot ovat hedelmähappoja, jotka auttavat ihon kosteutuksessa ja kuorivat kuolleita ihosoluja.

Sheivaa oikein: Jotkut ihmiset sheivaavat pakaransa. Jotta näppyjä ei tulisi sheivauksen seurauksena, muista sheivata ihokarvojen suuntaisesti, ei vastakarvaan. Karvojenajelun yhteydessä kannattaa käyttää runsaasti sheivausainetta.

Käy lääkärissä: Jos peppunäpyt eivät häviä kotikonstein, kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Antibioottikuuri voi helpottaa ihon tulehdusta ja puhdistaa karvatupet.

Lue myös: Punoitus, kutina, näpyt? 3 yllättävää iho-oireiden aiheuttaa

Lue myös: Onko ihollasi epämääräisiä näppylöitä? Katso, mitä ne yleisimmin ovat

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat