Kuva: Shutterstock

MTV: Heikentääkö ruudun tuijotus lapsen näköä? Suomalaislääkärin ohje ruutuajasta saattaa yllättää

29.08.2019 10:15 - Henna Koste

Silmätautien erikoislääkäri huomauttaa, että alle 2-vuotiaan ei tarvitsi katsoa lainkaan älylaitteita tai televisiota.

Ruutuaika on sana, joka elää vahvasti tämän perheissä. Monista haittavaikutuksista on keskusteltu, ja tällä kertaa asiaa puitiin Huomenta Suomessa silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickellin kanssa. 

Pienet lapset eivät osaa välttämättä ilmaista huonoa näköään. Lapset ovat yksilöllisiä, mutta Heickell huomauttaa, että esimerkiksi silmien hierominen voi olla merkki huonommasta näöstä. 

- Yksi hyvä vinkki on vierittää lapselle pallo ja katsoa, miten hän saa sen kiinni, asiantuntija sanoo. 

Entä mikä vaikutus sillä kuuluisalla ruutuajalla on heikentyneeseen näköön?

- Tänä päivänä lapset, nuoret ja aikuiset katsovat niin paljon puhelinta, padia ja tietokoneen päätettä, että on  mietitty lisäisikö tämä lähilaitteiden käyttö silmän likitaitteisuutta, joka aiheuttaa sen, ettei näe kauaksi kunnolla, Heickell toteaa.

Hänellä on myös näkymys siitä, kuinka paljon ruudun ääressä on järkevää olla.

- Alle 2-vuotiaan ei tarvitsisi olla ruudun ääressä ollenkaan. Sellainen 2-4-vuotias tunti päivässä maksimissaan. 4-6-vuoteen noin pari tuntia päivässä. Ei suositella paljoa sen enempää, asiantuntija sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Hän selventää, että lähelle katsoessa silmän mukauttajalihakset ovat rasitustilassa. Tätäkin asiaa voi onneksi lieventää ruudun katselun yhteydessä.  Katso koko haastattelu alta. 

Lue myös: Terhin lapset jakavat viikkorahan kolmeen purkkiin - oletko jo kuullut nerokkaasta konstista?

Kilpailut

Uusimmat