Kuva: Shutterstock

Kuinka monta kuppia kahvia on turvallista juoda päivässä? Asiantuntija vastaa

28.09.2019 13:15 - Karoliina Kotala

Kahvi on monen suomalaisen mieleen, mutta voiko sitä nauttia liikaa?

Kahvi ei ole pelkästään nautintoaine, vaan sillä on paljon terveyshyötyjä. Sen lisäksi, että se piristää, kahvi myös sisältää muun muassa kuitua, joka auttaa pitämään olon kylläisenä ja sen tiedetään vähentävän riskiä sairastua tiettyihin syöpiin. Kahvi vaikuttaa myönteisesti aivojen toimintaan, muun muassa tehostaen muistia, mielialaa ja reaktionopeutta. Säännöllisellä kahvin juonnilla on todettu olevan myös pitkäaikaisia vaikutuksia; sen tiedetään pienentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin, tyypin 2 diabetekseen ja maksasairauksiin. Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui 500 000 ihmistä saatiin puolestaan näyttöä siitä, että kahvin juonti voidaan yhdistää pidempään elinikään.

Sopiva määrä vaihtelee eri ihmisillä

Se, paljonko kahvia on liikaa riippuu monesta seikasta. Kofeiini vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin, joten selkeää maksimirajaa on vaikea asettaa. Kofeiinin määrä voi myös vaihdella eri tuotteissa merkittävästi. Asiantuntijat kuitenkin pysymään 4-5 kupissa kahvia päivässä, sillä se raja on ainakin taatusti turvallinen. Usealle suomalaiselle 4-5 kahvikupillista päivässä onkin melko normaalimäärä.

Jos päivän aikana kahvia on tullut nautittua liikaa, sen yleensä huomaa. Vatsa voi olla sekaisin, olo hermostunut ja sydän hakata nopeaa. Monella liika kahvin juonti vaikuttaa haitallisesti myös yöuniin. Tuoreessa tutkimuksessa myös todettiin, että henkilöt, jotka joivat jatkuvasti yli kuusi kupillista kahvia päivittäin oli 22 prosenttia suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Jos kahvia tuntuu kuluvan päivän aikana liikaakin, hyvä keino vähentää kahvin juonnin määrää on pysyä erossa kahvista kello 14 eteenpäin, jolloin se ei ainakaan vaikuta yöuniin. Hyvä ohje on myös nauttia kahviannos suuren mukin sijasta pienestä kahvikupista tai sekoittaa tavallisen kahvin joukkoon puolet kofeiinitonta kahvia.

Lähde: Women's Health Magazine

Lue myös: Kuinka myöhään illalla kahvia voi juoda, etteivät yöunet mene pilalle? Tutkimus selvitti

Kilpailut

Uusimmat