Kuva: Shutterstock

Kuinka myöhään illalla kahvia voi juoda, etteivät yöunet mene pilalle? Tutkimus selvitti

12.08.2019 19:45 - Senni Loikala

Jotkut välttelevät kahvin juomista illalla, sillä uskovat kofeiinin vievän yöunet. Pelko saattaa olla turha, väittävät tutkijat.

Tuoreessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten nikotiinituotteiden käyttö ja kofeiini- ja alkoholipitoisten juomien nauttiminen illalla vaikuttavat yöuniin.

Tutkimukseen osallistui 785 ihmistä, ja tutkimusjakso kesti noin 5160 vuorokautta. Osallistujat raportoivat, kuinka paljon he olivat käyttäneet nikotiinipitoisia tuotteita tai juoneet kofeiini- tai alkoholipitoisia juomia neljää tuntia ennen nukkumaanmenoa. Osallistujat pitivät kirjaa siitä, miten he nukkuivat yönsä. Heidän nukkumistaan ja unen laatuaan seurattiin myös ranteeseen laitettavan teknisen apuvälineen avulla.

Tuloksista selvisi, että nikotiinituotteiden käyttö ja alkoholin juominen illalla häiritsivät yöunia. Unettomuudesta kärsivillä ihmisillä tupakointi juuri ennen nukkumaanmenoa yhdistyi yhteensä 42 minuuttia lyhyempiin yöuniin. 

Sen sijaan kofeiinipitoisten tuotteiden nauttiminen illalla ei vaikuttanut tutkimuksen osallistujien yöuniin merkittävästi millään mitta-asteikolla, tutkijat kertovat.

Entä mikä on vastaus kysymykseen siitä, miten myöhään kahvia uskaltaa juoda illalla ilman pelkoa, että yöunet menisivät pilalle? Suurimmalla osalla ihmisistä illalla nautitut kofeiinipitoiset juomat eivät tutkijoiden mukaan pilaa yöunia, joten kahvia tai teetä voi nauttia vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa. Toki on hyvä muistaa, että yksilöllistä vaihtelua tässäkin asiassa voi olla.

Lue myös: Työhaastattelussa käytetään simppeliä kahvikuppitestiä - selviäisitkö itse ovelasta kokeesta?

Lue myös: Onnistuisiko sinulta? Kahvilan suklaahaasteen on suorittanut vuosien saatossa vain harva

Lue myös: Juotko paljon kahvia? Torju hampaiden kellastuminen hammaslääkärin vinkkien avulla

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat