Kuva: Shutterstock

Miksi päänahka hilseilee? Tunnista syy vaivan taustalla ja hoida oikein

22.11.2019 13:15 - Emmi Moilanen

Yksi yleisimmistä syistä hilseilylle on kuiva päänahka.

Ilmojen kylmetessä vaikutukset näkyvät usein myös ihon sekä jopa päänahan kuivumisena. Kuiva päänahka voikin olla yksi syyllinen yhtäkkiä alkaneelle hilseilylle. Cosmopolitan-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, mistä päänahan kiusallinen hilseily johtuu ja kuinka siitä voi päästä eroon.

Voit lukea alta, mistä syystä hilseily kohdallasi mahdollisesti voisi johtua.

Kuiva päänahka:

Jos olkapäiltäsi löytyy hiusten harjaamisen jälkeen tai pitkän päivän päätteeksi pieniä, vaaleita hiutaleita, kärsit todennäköisesti kuivasta päänahasta.

- Kuivan päänahan hilseet ovat pienikokoisia ja huomattavan kuivia, Dominic Burg toteaa.

Kuivaa päänahkaa voi hoitaa päänahan kosteuttamiseen tarkoitetulla öljyllä tai seerumilla, joita esimerkiksi marketit ja apteekit myyvät.

Tali-ihottuma:

Kellertävä ja tahmainen hilse voi kieliä tali-ihottumasta, joka oireilee myös punoittavana ja rasvaisena päänahkana.

- Hilsettä voi esiintyä myös rasvaisessa päänahassa, joka irtoilee laajempina hiutaleina, jotka ovat kiinnittyneinä myös toisiinsa, Burg kertoo.

Hilsettä voi torjua pesemällä kutrit joka kerta hilseshampoolla, kunnes oireilu vähenee. Kun hilseily vähenee, hilseshampoolla peseminen riittää noin kerran viikossa.

Psoriasis:

Myös psoriasis voi aiheuttaa päänahkan kuivumista ja hilseilyä. Psoriasis oireilee myös ihon kutinana ja punoituksena muualla kehossa, erityisesti kyynärpäissä ja polvissa. Jos epäilet, että iho-oireesi johtuvat kyseisestä sairaudesta, on hyvä vierailla lääkärin vastaanotolla.

Selvitä hilseilyn syy:

Jos kärsit päänahan hilseilystä ensimmäistä kertaa, Kingsleyn mukaan syyllinen kannattaa yrittää kartoittaa mahdollisimman tarkasti. Oletko muuttanut ruokavaliotasi, kärsitkö normaalia voimakkaammasta stressistä tai onko elinympäristössäsi tapahtunut merkittäviä muutoksia.

- Mieti ensin näitä mahdollisia syyllisiä, Kingsley vinkkaa ja lisää, että tällöin myös ongelman hoitaminen on helpompaa.

Lue myös: Haaveissa pitkät hiukset? 5 keinoa edistää hiusten kasvua

Lue myös: Ohenevatko hiuksesi? Helpot elämänmuutokset, joiden avulla ennaltaehkäiset kutrien harvenemista

Lue myös: Ihonhoitotuotteet, joista kannattaa luopua talvisin - altistavat kuivumiselle ja ihon hilseilylle

Lähde: Cosmopolitan

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat