Kuva: Shutterstock

Onko vatsa kovana? Katso vinkit, jotka auttavat

06.01.2020 22:15 - Karoliina Kotala

Ummetus ja kova vatsa ovat harmillisia, mutta yleisiä vaivoja.

Joulun pyhinä monen ruokavalio on ollut erilainen kuin normaalisti arjessa. Herkut, rasvainen ruoka ja alkoholi tuntuvat myös suoliston toiminnassa ja yksi yleinen oire on kova vatsa. Kovan vatsan oireilua on kuitenkin mahdollista hoitaa kotikonstein:

Juo tarpeeksi

Riittävä ja säännöllinen veden juonti on ensiarvoisen tärkeää, jotta suoli toimii kunnossa. Pidä mukanasi vaikkapa vesipulloa, jotta muistat juoda tarpeeksi.

Syö kuitua

Suolen toiminnan kannalta riittävä kuitujen syöminen on avainasemassa. Huolehdi siis, että päivittäin nautit vihanneksia ja hedelmiä tarpeeksi.

Liiku

Säännöllinen liikunta pitää myös vatsan aktiivisena.

Toimi, kun siltä tuntuu

Vessaan kannattaa mennä juuri silloin kun keho niin viestii. Älä siis lykkää vessassa käyntiä kiireen vuoksi. Jos pidättelet, voi uloste muuttua kovaksi, mikä hankaloittaa ulostamista entisestään. Älä myöskään ota vessaan mukaan kännykkää tai lukemista, vaan keskity itse ulostamiseen.

Jos kotikonsteista ei löydy apua kovaan vatsaan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Esimerkiksi jotkin lääkkeet voivat kovettaa vatsaa. On myös hyvä tutkia, jos vatsavaivat eivät tunnu helpottavan.

Lähteet: Tikkurilan Ykkösapteekki

              Apteekki.fi

Lue myös: Miksi vatsa on taas kipeä? Arkipäiväiset syyt, jotka saattavat kuitenkin jäädä huomaamatta

Kilpailut

Uusimmat