Kuva: Shutterstock

Iskikö kurkkukipu? Helpoilla kotikonsteilla lievität oireita nopeasti

19.03.2018 17:45 - Emmi Moilanen

Flunssakauden jyllätessä kurkkukipu on yksi yleisimmistä oireista, josta vilustunut kärsii. Kuuman juoman lisäksi myös kylmällä voi tehokkaasti lievittää ikäviä oireita.

Kurkkukivun yllättäessä on tärkeää malttaa levätä kunnolla ja olla rasittamatta ääntä liikaa. Kuumat juomat ovat perinteinen lääke kivun lievittämiseen, mutta tiesitkö, että myös kylmät juomat ja mehujäät voivat helpottaa ikävää tuntemusta kurkussa?

Prevention kokosi yhteen tehokkaat niksit, joiden avulla lievität kurkkukipua helposti kotioloissa.

Kurlaa suolavedellä

Suolavesi voi helpottaa tulehdusta nielun alueella. Lääkäri Mia Finkelston ohjeistaa sekoittamaan pienen hyppysellisen suolaa lasilliseen lämmintä vettä. Toista suolavedellä kurlaaminen aina kerran tunnissa tai kahdessa.

Juo todella kylmiä juomia

Vaikka ensimmäiset siemaukset jääkylmää juomaa eivät tuntuisikaan miellyttäviltä, kylmä ehkäisee turvotusta nielussa ja turruttaa myös kurkkukipua.

Nautiskele mehujäätä

Jos kylmä ei maistu juoman muodossa, kokeile nautiskella mehujäätä kivun lievittämiseksi. Vältä kuitenkin sitruksisia makuja, sillä ne voivat aiheuttaa närästystä ja samalla pahentaa kurkkukipua.

Jätä happamat ruuat väliin

Kirurgi Brett Comerin mukaan närästys on yksi yleisimmistä syistä kipeään kurkkuun. Närästystä pahentavat happamat ruuat, joten Comer suosittelee kurkkukivusta kärsivän jättävän väliin esimerkiksi hapokkaat virvoitusjuomat, rasvaiset ruuat ja sitrushedelmät kuten appelsiinit sekä sitruunat. Myös päivän viimeinen ateria olisi hyvä nauttia vähintään tuntia ennen yöunille käymistä.

Juo kurkumateetä

Kurkumasta on moneksi, sillä tutkimukset ovat osoittaneet kurkumalla olevan esimerkiksi syöpää ja aivosairauksia ehkäiseviä vaikutuksia. Kurkumalla on lisäksi tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, joten kurkumatee on mainio lisä ruokavalioon silloin, kun flunssa ja kurkkukipu ovat päässeet iskemään.

Kiinnitä huomiota huoneilmaan

Mayon sairaalan asiantuntijoiden mukaan kuiva huoneilma ärsyttää kipeää kurkkua ja voi pidentää myös paranemisaikaa. Jos epäilet, että syyllinen kipuilevaan kurkkuun löytyy kuivasta huoneilmasta, nopean avun saat ottamalla höyryävän kuuman suihkun. Jos kuitenkin huomaat, että kuiva ilma aiheuttaa jatkuvasti oireita hengityselimissäsi, pitkäkestoisemman avun tuo esimerkiksi ilmankostuttajan hankkiminen.

Lue myös: Flunssa tulossa? Niksit, joilla voit taltuttaa taudin heti alkumetreille

Lue myös: Kärsitkö flunssasta vai influenssasta? Katso erottavat oireet

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat