Kuva: Shutterstock

Laittoiko koronavirus lomasuunnitelmat uusiksi? Kokosimme parhaat vinkit irtiottoon töistä

17.03.2020 12:45 - Ella Haura

Aikaa voi viettää pienemmällä hiilijalanjäljellä ja kukkaroa säästäen.

Koronapandemia on osunut usean suomalaisen loma-aikaan ja matkoja sekä tapahtumia on peruttu jylläävän taudin vuoksi. Tekemisen puute saattaa harmittaa, mutta montaa asiaa voi yhä harrastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamien suositusten rajoissa. 

Alle listatuilla vinkeillä tekeminen ei lopu heti kesken, ja teet lomailusta helposti turvallista ja ympäristöystävällistä.  

Mökkeily

Lomalla on ihanaa mökkeillä, joko omassa tai vuokratussa kohteessa. Aja perheesi tai parin kaverisi kanssa yhdessä mökille, jos kukaan osapuoli ei ole ollut merkittävässä altistuksessa taudille. Mökillä parasta tekemistä on tietysti saunominen, ulkoilu, korttipelit tai kunnon mökkiolympialaiset.

Kirjat, elokuvat ja sarjat

Kirjan lukeminen tai äänikirjan kuunteleminen on loistavaa ajanvietettä, ja se kehittää muistia sekä mielikuvitusta. Kaiva kirjahyllystäsi vanha klassikko, jota et koskaan lukenut loppuun, tai ota hyöty irti äänikirjapalveluista. Myös podcasteja voi luukuttaa esimerkiksi siivouksen merkeissä.

Kotona lomailu on erinomainen syy myös käpertyä sohvalle katsomaan kaikki ne sarjat, joista olet jäljessä. Monen suosikkisarjan tuotanto on pistetty epidemian vuoksi jäihin, joten kiinniotto on huomattavasti helpompaa. Mikäli luovuus iskee ja elokuvat alkavat tympiä, ryhdy piirtämään tai maalaamaan.

Karanteeniklubi

Oletko jo kuullut uudesta Karanteeniklubi Facebook-ryhmästä? Ryhmän tarkoitus on toimia ilmoitustauluna virtuaali- ja livetapahtumille ja tarjota tukea tapahtuma-alan toimijoille. Nappaa parhaat streamattavat keikat ja museoiden virtuaalikierrokset Karanteeniklubista ja antaudu uudenlaiselle kulttuurielämykselle.

Metsä ja vaellus

Nyt jos koskaan on aika hyödyntää suomalaisen luonnon parhaita puolia, eli runsaita metsiä ja upeita vaellusreittejä. Ajanvietto metsässä tekee tutkitusti hyvää mielelle ja on täysin ilmaista. Eri pituisia vaellusreittejä löytyy jokaisen läheltä, eikä retki siis välttämättä vaadi usean tunnin matkustamista toiselle paikkakunnalle. Pyri kuitenkin välttämään kaikken suosituimpia reittejä.

Kotijumpat

Moni kuntosali on ainakin toistaiseksi avoinna, mutta jumpat on helppo hoitaa myös kotona ilman matkustamista. Uutisoimme aiemmin tehokkaista kotijumpista, jolla saa hien pintaan. Netti on täynnä erilaisia kunto-ohjelmia jumpan tekemiseen, ja vastusta treeniin saa halutessaan kuminauhoilla tai käyttämällä esimerkiksi maitopurkkia kahvakuulana. 

Jos kuntoilu ei maistu kotona, hyödynnä lähimpänä olevaa lenkkipolkuasi. Myös portaissa ja mäessä saa oivan hikitreenin aikaiseksi.

Leipominen ja ruoanlaitto

Oletko aina halunnut opetella uuden ruokalajin tai lempileivonnaisesi valmistamisen? Näitä on erinomainen tilaisuus kokeilla kotilomalla ilman kiirettä ja stressiä. Kokeile esimerkiksi uutta kasvisruokareseptiä ja maksimoi ekologisuutesi!

Lautapeli-ilta hyvän juoman kera

Jos baariin lähtö pandemian aikana mietityttää, järjestä illanvietto kotonasi. Kutsu vanha ystäväsi kylään ja vaihda kuulumisia pitkästä aikaa, kunhan kummankaan tartunta-altistusriski ei ole liian suuri. Suosikkilautapelit tarjoavat hauskaa tekemistä, joiden rinnalla voi nauttia esimerkiksi viiniä sekä hyviä juustoja.

Lue myös: Koronavirus uhkaa viihdevuotta 2020 - listasimme tapahtumat, jotka on jo peruttu

Lue myös: Ennustiko Simpsonit koronaviruksen? Videopätkä leviää netissä

Kilpailut

Uusimmat