Kuva: Shutterstock

Ethän usko yleisiä punkkimyyttejä? Lue hyödylliset faktat

04.06.2020 10:45 - Iiro Myllymäki

Liikkuvatko punkit vain kesäisin? Entä onko kynsilakasta hyötyä punkin poistamisessa? Lue, ovatko väittämät totta vai tarua.

Punkeista elää ihmisten mielissä sitkeitä uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa. Listasimme puutiaisista kuusi yleistä väittämää, joiden joukossa on sekä faktatietoa että virheellisiä myyttejä. Osaatko itse heti tunnistaa virheelliset väittämät?

Punkit liikkuvat vain kesällä

Kalenteria parempi väline punkkien seuraamiseen on lämpömittari. Punkit voivat aktivoitua jopa maalis-huhtikuussa, jos lämpötila nousee päivällä yli viiden asteen. Käytännössä punkkeihin voi törmätä lumettomana aikana.

Väittämä on tarua.

Punkit piileskelevät lepikossa

Puutiainen viihtyy aluskasvillisuudessa ja maaperässä. Lehdot ovat parhaita puutiaispaikkoja, mutta ne eivät ole suinkaan ainoita paikkoja, joissa punkkivaara piilee. Otollisia punkeille ovat myös kosteat rantaniityt ja kangasmetsät, eli muun muassa mustikan suosimat alueet. Turun yliopiston Seilin saarella tekemien tutkimusten mukaan punkki viihtyi yllättäen parhaiten havumetsässä.

Yleisen harhaluulon vastaisesti punkki ei myöskään pudottaudu puusta pahaa-aavistamattoman ohikulkijan niskaan. Sen sijaan se nousee ruohonkortta pitkin maaperästä apajille ja tarttuu eturaajoillaan kortta viistävään ohikulkijaan noin 10-20 senttimetrin korkeudelta.

Väittämä on siis totta, mutta vain osittainen totuus.

Punkki kannattaa poistaa laittamalla sen päälle voita tai kynsilakkaa

Rasva tai kynsilakka voi tukehduttaa puutiaisen ja saada sen ”oksentamaan”. Tämä voi lisätä borrelioositartunnan vaaraa. Punkki poistetaan punkkipihdeillä tai kapeakärkisillä pinseteillä. Puutiaisen päähän tartutaan napakalla otteella ja vedetään sen jälkeen tasaisesti ihosta pois päin, ei pyörittäen.

Väittämä on tarua.

Punkin tulee antaa imeä loppuun ennen kuin sen irrottaa

Puutiaisen ruokailu voi kestää useita päiviä. Ei kannata jäädä odottamaan ruokailun päättymistä: mitä pidempään puutiainen on kiinnittyneenä ihoon, sitä todennäköisemmin se ehtii tartuttaa borrelioosin. Ensimmäisen vuorokauden ajan borrelioositartunnan riski on pieni. Sen sijaan puutiaisaivokuume (TBE) tarttuu huomattavasti nopeammin, jopa minuuteissa. Punkki kannattaa poistaa heti kun sen havaitsee ihollaan.

Väittämä on tarua.

Puutiaisenpuremaan tarvitsee aina ottaa antibioottikuuri

Vain osa punkeista kantaa borreliabakteeria, ja vain osa bakteeria kantavista puutiaisista siirtää sen ihmiseen. Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein. Puutiaisaivotulehdus eli TBE puolestaan on harvinaisempi viruksen aiheuttama tauti. Sen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. Pääsääntöisesti suositus on, että puutiaisenpuremaa hoidetaan, jos siitä tulee oireita. Oireeton purema ei vaadi toimenpiteitä. Keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Väittämä on tarua.

Punkki voi tulla kotiin eläimen turkissa ja siirtyä ihmiseen

Koirat ja kissat keräävät herkästi punkkeja heinikoista ja pusikoista. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja saattaa siirtyä esimerkiksi petivaatteisiin ja siitä edelleen ihmiseen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköistä, että se irrottautuu ja siirtyy ihmiseen. Punkki kannattaa poistaa myös eläimistä.

Väittämä on totta.

Rokottautuminen suojaa kaikilta punkkien levittämiltä taudeilta

Puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä vastaan voi rokottautua, mutta borrelioosia vastaan sen sijaan ei ole rokotetta. Rokottautumista puutiaisaivokuumetta vastaan suositellaan TBE-riskialueilla pysyvästi asuville kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja tai kuukausia) riskialueilla ja liikkuvat metsässä ja maastossa. Rokottautumista suositellaan myös matkailijoille, jotka aikovat liikkua maastossa Ahvenanmaalla, Baltian maissa tai erityisillä riskialueilla Ruotsissa ja Keski-Euroopassa. 

Punkeilta voi suojautua käyttämällä punkkialueilla pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Vaaleista vaatteista punkit havaitsee helpommin. On hyvä suorittaa päivittäinen punkkitarkastus, jos on liikkunut alueella, missä on punkkeja.

Väittämä on tarua

Kilpailut

Uusimmat