Kuva: Shutterstock

Samea ja epätasainen iho? Tunnista syyt ongelman taustalla ja hoida hipiää oikein

08.06.2020 18:15 - Emmi Moilanen / emmi.moilanen@bauermedia.fi

Kuiva iho näyttää herkästi samealta ja epätasaiselta.

Vaikka iho-ongelmat eivät johtuisikaan varsinaisesti finneistä ja muista epäpuhtauksista, kasvojen iho voi silti näyttää samealta ja elottomalta. Women's Health haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, millaiset syyt monesti ovat tämän yleisen ongelman taustalla ja kuinka niitä tulisi lähteä hoitamaan.

Kokosimme yleisimmät seikat alle.

Ihosi on kuiva

Kosteusvoiteen unohtaminen, kuiva huoneilma sekä pitkät ja kuumat suihkut ovat syitä, jotka voivat saada kosteutta janoavan hipiän kuivumaan entisestään. Kuiva iho voi näyttää elottomalta ja kuivuus usein myös korostaa juonteita sekä ryppyjä.

Olet unohtanut säännöllisen ihon kuorinnan

Iho häivyttää myös itse kuollutta ihosolukkoa, mutta iän myötä prosessi hidastuu. Kertyessään kuollut ihosolukko voi saada kasvojen ihon näyttämään samealta.

Ikääntyminen

Myös ikävuosien lisääntyminen tuo iholle omat vaikutuksensa.

- Ikääntyessämme iho kosteuttaa itseään heikommin, keho tuottaa vähemmän kollageenia, ja melaniinin tuotanto kasvaa. Tämä puolestaan voi johtaa tummiin läikkiin ja epätasaiseen ihonsävyyn, ihotautilääkäri Claire Chang selittää.

Runsas auringonotto ja muut ympäristötekijät

Erityisesti kesäisin iho tulisi muistaa suojata aurinkovoiteella.

- Altistuminen auringolle ja iholle pääsevät ilmansaasteet voivat myös edesauttaa kollageenin määrän vähenemistä ja ihovaurioiden syntymistä, Chang jatkaa.

Stressaat paljon

Changin mukaan stressi voi saada ihon näyttämään epätasaiselta ja samealta. Henkinen kuormitus voi pahentaa myös muita erilaisia iho-ongelmia, kuten esimerkiksi aknea.

- Krooninen stressi johtaa kohonneeseen kortisolitasoon, joka puolestaan voi lisätä ihon tulehdustilaa.

Miten hoitaa kuivaa ja elotonta ihoa?

1. Kosteuta huolellisesti

Kosteusvoiteen säännöllisen käytön lisäksi lisäksi myös muut ihonhoitotuotteet on tarpeen mukaan hyvä vaihtaa riittävän kosteuttaviin versioihin.

- Vaihda hellävaraisempaan ihoa kosteuttavaan puhdistustuotteeseen. Voimakkaat saippuat ja puhdistusaineet voivat kuluttaa ihon luontaista öljyisyyttä, ja pahentaa kuivuutta ja ärsytystä, Chang vinkkaa.

2. Imeytä kosteusvoide hieronnalla

Suihkun ja pyyhekuivauksen jälkeen iho on hyvä rasvata heti. Edesautat voiteen imeytymistä hellävaraisella hieronnalla, jota voit toteuttaa kosteusvoiteen levittämisen jälkeen pyörivin liikkein, muutaman minuutin ajan. Tämä niksi saa ihon hehkumaan ja vähennät samalla mahdollista turvotusta.

Voiteen imeytymisen jälkeen voit helliä kasvojesi ihoa myös kasvorullalla.

- Rulla vilkastaa verenkiertoa, jolloin myös ihosolut saavat uusia ravintoaineita, kosmetologi Renée Rouleau muistuttaa.

3. Kuori iho kerran viikossa

Säännöllinen kuorinta pitää hipiän elinvoimaisena ja kirkkaana.

- Nuorena iho uudistuu noin kahden viikon välein, mutta lähempänä kolmeakymmentä ikävuotta tämä hidastuu noin 28 päivään tai pidempään, julkkiskosmetologi Shani Darden kertoo.

4. Ota käyttöön ilmankostutin

Jos huomaat ihon kuivuuden johtuvan kuivasta huoneilmasta, apu iho-ongelmiin voi löytyä myös ilmankostuttimesta.

- Sisätiloissa ilma voi olla hyvin kuivaa, joten laite tuo kosteutta ihollesi. Laite kostuttaa huoneilmaa, jonka hyödyt päätyvät myös ihollesi, Chang kertaa.

Lue myös: Haaveissa kauniin matta iho? Katso ammattilaisen vinkit

Lue myös: Aiheuttaako meikki finnejä? Ihoasiantuntija vastaa

Lue myös: Kotitekoiset vartalokuorinnat, jotka takaavat pehmeän ihon - lue ihotautilääkärien ohjeet

Lähde: Women’s Health

Kilpailut

Uusimmat