Kuva: Shutterstock

Eikö uni meinaa tulla? 12 ruoka-ainetta, jotka voivat auttaa saamaan unen päästä kiinni

23.02.2022 22:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Taltuta unettomuus tekemällä unta tukevia ruokavalintoja ennen nukkumaanmenoa.

Väsyttää ja uuvuttaa, mutta väsymyksestä huolimatta uni ei meinaa tulla. Vaiva on monelle tuttu, sillä suomalaisista noin joka kolmas on kärsinyt unettomuudesta jossain elämänsä vaiheessa. Pitkäaikaisesta unettomuudesta on kärsinyt noin joka kymmenes suomalainen.

Tälläkin hetkellä maailmanlaajuisesti sadat miljoonat ihmiset kärsivät yöllisistä uniongelmista. Lampaiden laskemisen lisäksi iltapalavalinnoilla voi mahdollisesti vaikuttaa unensaantiin.

Uutissivusto The Sun listasi ruoka-aineita, jotka voivat auttaa saamaan unenpäästä kiinni.

Mantelit: Manteli sisältää runsaasti melatoniinia, joka tunnetaan unihormonina. Manteleissa on myös magnesiumia, jolla saattaa myös olla nukahtamista auttavia ominaisuuksia. Kourallinen manteleita ennen nukkumaanmenoa voikin siis auttaa kehoa rentoutumaan.

Kalkkuna: Kalkkuna on hyvä lähde tryptofaanille, joka puolestaan tehostaa melatoniinin tuotantoa elimistössä.

Suklaa: Pieni määrä suklaata vapauttaa endorfiineja elimistöön, joka auttaa rentoutumaan. Kaakaossa on myös kalkkunan tavoin tryptofaania, joka edistää nukahtamista.

Kurpitsan siemenet: Kurpitsan siemenet sisältävät runsaasti sinkkiä ja magnesiumia, jotka parantavat unta. Siemenet sisältävät myös runsaasti proteiinia, joten ne voivat auttaa pysymään unessa läpi yön.

Murot: Aamupalasuosikki voi olla myös hyvä vaihtoehto myöhäisillan naposteltavaksi. Vähäsokeriset murot, jotka sisältävät runsaasti kuituja, auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä pidempään.

(kuva: Shutterstock)

Kamomillatee: Kamomillatee sisältää apigeniinia, joka auttaa aivoja rentoutumaan. Eräässä testissä henkilöt, jotka nauttivat 270 milligrammaa kamomillauutetta kahdesti päivässä 28 päivän ajan, nukahtivat 15 minuuttia nopeammin kuin ne henkilöt, jotka eivät käyttäneet uutetta.

Kiivi: Kiivi sisältää runsaasti serotoniinia ja antioksidantteja, jotka lievittävät stressiä ja laskevat kortisolitasoja. Erään tutkimuksen mukaan ne henkilöt, jotka söivät kaksi kiiviä tunti ennen nukkumaanmenoa, nukahtivat 42 prosenttia nopeammin kuin ne henkilöt, jotka eivät syöneet kiiviä ennen nukkumaanmenoa.

Kirsikkamehu: Vahva kirsikkamehu voi tehostaa tryptofaanin imeytymistä ja melatoniinin tuotantoa elimistössä. Unettomuudesta kärsivät aikuiset, jotka nauttivat 240 millilitraa kirsikkamehua kahdesti päivässä kahden viikon ajan, nukkuivat 84 minuuttia pidempään kuin ne henkilöt, jotka eivät nukkuneet.

Valkoinen riisi: Sellaiset ruoat, joilla on korkea glykeeminen indeksi, aiheuttavat nopean verensokerin nousun. Nauttimalla riisiä vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa, voi auttaa nukahtamaan. Erään tutkimuksen mukaan riisiä nauttimalla voi saada paremmat yöunet kuin leipää tai nuudeleita nauttimalla.

Lehtisalaatti: Hiirillä tehdyn tutkimuksen mukaan salaatin nauttiminen pidensi unen kestoa ja se myös suojasi soluja unenpuutteen aiheuttamalta tulehdukselta elimistössä.

Jogurtti: Kulhollinen kreikkalaista jogurttia voi edesauttaa saamaan aikaan uneliaan olotilan. Jogurtin sisältämät probiootit voivat auttaa myös taistelemaan unettomuutta vastaan ja pitämään ruoansulatuksen kunnossa.

Hunaja: Lusikallinen hunajaa voi auttaa nukahtamisessa. Hunajan sisältämä glukoosi alentaa oreksiinitasoja, joka pitää aivot hälytystilassa. Luonnollinen makeuttaja voi auttaa saamaan hälytystilan pois päältä.

Lue myös: Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä

Lue myös: Heräätkö aina öisin pissalle? Asiantuntija kertoo, milloin on syytä huolestua ja mitä tavalle voi tehdä

Lue myös: Oletko paatunut torkuttaja? 3 tehokasta niksiä, joilla pääset tavasta eroon

Lähde: The Sun

Kilpailut

Uusimmat