Kuva: Shutterstock

Heräätkö aina öisin pissalle? Asiantuntija kertoo, milloin on syytä huolestua ja mitä tavalle voi tehdä

19.02.2022 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Yöheräily heikentää unen laatua ja kestoa.

Moni säpsähtää keskellä yötä tahtomattaan hereille suunnatakaseen yölliselle vessareissulle. Ongelma ei ole itsessään vaarallinen, mutta heräily häiritsee ja heikentää yöuntasi, mikä voi johtaa välillisiin vaikutuksiin.

Metro-lehden haastattelussa lääkäri Hannah Barham-Brown kertoo, että jos vessahätään herää, on parempi lähteä saman tien vessaan kuin jäädä odottelemaan, josko saisi unen päästä uudelleen kiinni ilmankin. Tällöin nukahtaminen voi venyä entisestään ja yöunet jäädä viel lyhyemmiksi.

Barham-Brown neuvoo, että jos kyseessä on toistuva ja häiritsevä ongelma, kannattaa ratkaisun löytämiseksi katse ensimmäisenä kääntää omiin elintapoihinsa. Esimerkiksi kahvin ja alkoholin juonti kannattaa pitää hallinnassa kaikkien muiden etujen lisäksi myös yöllisten vessareissujen hillitsemiseksi. Myös stressillä voi olla vaikutusta siihen, että heräät kesken unien ja tunnet tarvetta lähteä vessaan.

Virtsarakko voi myös tavallaan tottua tiettyyn rytmiin. Jos jatkuvasti käyt vessassa ikään kuin ennakkoon, tottuu virtsarakko luulemaan, että se on nyt täynnä ja vaatii tyhjennystä, vaikka näin ei todellisuudessa olisikaan. 

Barham-Brown kertoo, että kerran tai parikin yössä vessaan juokseminen ei ole hälytysmerkki. Jos kertoja on kuitenkin useita, kannattaa asia tutkituttaa, sillä taustalla voi piillä esimerkiksi diabetes, virtsatieinfektio tai miehillä eturauhasongelmia. Barham-Brown neuvookin kuulustelemaan mikä on tavanomaista itselle ja hakeutumaan lääkäriin, jos huomaa siinä muutoksia. 

Lue myös: MTV: Suolistosyöpiä yhdistää lähes aina jokin kolmesta oireesta - tunnista hälytysmerkit

Lue myös: Heräiletkö jatkuvasti keskellä yötä? Ilmiön takana voi piillä monta syytä

Lue myös: Miksi on koko ajan nälkä? 11 syytä, jotka kannattaa tarkistaa

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat