Kuva: Shutterstock

MTV: Raudanpuutteesta saattavat kertoa monet oireet, joita ei edes osaisi yhdistää vaivaan

03.06.2022 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Oireet saattavat näkyä esimerkiksi suussa tai kynsissä.

Erityisesti kasvisruokavaliota noudattavien olisi syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että saa aterioistaan riittävästi rautaa. Elimistö tarvitsee rautaa ja sen puute saattaakin MTV:n artikkelin mukaan näkyä oireina, joita ei heti edes osaisi yhdistää hivenaineen puutteeseen.

Raudan puutteesta voivat kieliä muun muassa nämä oireet

1. Kynsien kunto voi kertoa monia asioita terveydestämme. Hauraat tai kuopalle menevät kynnet voivat olla yksi merkki raudanpuutteesta. 

2. Oudot mielihalut. Mtv listaa yhdeksi mahdolliseksi oireeksi myös kummalliset mielihalut, jotka usein kohdistuvat runsaasti rautaa sisältäviin asioihin.

3. Raudanpuute saattaa Mtv:n mukaan näkyä myös suupielissä. Jos suupielten rohtuminen, kuivuminen tai halkeilu ei ota laantuaakseen rasvailusta huolimatta, saattaa se viitata puutostilaan.

4. Suun alueen oireet eivät muutenkaan ole tavattomia. Joillain rautavajeesta kärsivillä saattaa ilmetä myös kipua tai arkuutta kielessä tai nielemisvaikeuksia.

5. Myös monelle tuttu ilmiö levottomat jalat saattaa olla yhteydessä saadun raudan määrään. Mtv:n artikkelissa kerrotaan oireyhtymän linkittyvän hermoston dopamiinijärjestelmän toimintaan, johon myös rauta voi vaikuttaa.

Vaikka oireet täsmäisivätkin, rautakuuria ei kuitenkaan kannata mennä aloittamaan omin päin. Lopullinen selvyys raudan puutteeseen eli anemiaan saadaan vasta verikokeella, jonka jälkeen lääkäri voi suositella jotakin rautavalmistetta.

Lue myös: Ruokavalio voi vaikuttaa dementiariskiin - tutkimus osoittaa, millaista ruokaa kannattaa suosia

Lue myös: Valkoinen pinnoite kielessä on monen riesa - vaiva voi johtua elintavoista

Lue myös: Kannattaako sokerilakko? Ovatko makeutusaineet myrkkyä? Ravitsemusterapeutti vastaa ikuisuuskysymyksiin

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat