Kuva: Shutterstock

Taipuuko peukalosi erikoisella tavalla? Tutkimuksen mukaan sillä voi olla yhteyttä terveydentilaasi

07.01.2023 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Testi on helppo tehdä itse.

Osa ennustaa kämmenistä, mutta osan voisi olla hyödyllisempää pikemminkin katsahtaa peukalon asentoa.

Yalen yliopiston tekemän uuden tutkimuksen mukaan peukalon taipuisuus voi kertoa terveydentilantastasi. Peukalon venymisen tiettyyn asentoon on potilastyössä huomattu olevan mahdollisesti yhteydessä aortan ongelmiin, jotka ovat usein hankalasti havaittavissa. Tutkimuksessa kerrotaan, että tutkittuaan tuhansia aortan ongelmista kärsiviä potilaita, tutkijat ovat huomanneet että usein aortan laajentumasta eli aneurysmasta kärsivillä potilailla havaitaan myös peukalon venyvyydessä poikkeavuutta. 

Aortan laajentuma ei muuten välttämättä pitkäänkään aikaan oireile, minkä vuoksi tutkijat pitävät havaintoa tärkeänä. Nopeammin hoidettuna aortan laajentuma ei niin todennäköisesti ole potilaalle hengenvaarallinen, eikä ehdi edetä aortan repeämiseen, joka taas usein johtaa kuolemaan.

Simppelissä testissä riittää, että peukalon taivuttaa sisäpuolelta kämmenen yli. Jos peukalon pää ylettyy suorana pidemmälle kuin kämmenen laita, voidaan puhua erikoisen venyvästä peukalosta. Kaikki taipuisat peukalot eivät tietenkään suoraan tarkoita sairautta, mutta lääkärit ovat havainneet sillä olevan yhteys todettuihin tapauksiin.

Lue myös: Juotko tarpeeksi vettä? Tutkimus osoittaa, että liian vähäinen määrä on yhteydessä ikääntymiseen

Lue myös: 10 000 askeleen suositus ei olekaan paras mittari - enemmän väliä on yhdellä asialla

Lue myös: Yleinen suun vaiva saattaa ennustaa riskiä sairastua haimasyöpään

Lähde: The American Journal Of Cardiology

Kilpailut

Uusimmat