Kuva: Shutterstock

THL: Vielä uusi koronarokotekierros alkaa osalle väestöä syksyllä

18.08.2023 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Syksyllä saattaa olla tarjolla varianttiräätälöityä uutta rokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedottaa, että syksyllä alkaa jälleen uusi koronarokotuskierros. 

Kierros koskee yli 65-vuotiaita ja joissakin riskiryhmissä olevia, ja sillä varaudutaan uuteen virusvarianttiin. Tartuntoja myös tyypillisesti esiintyy aina hieman enemmän syksyllä ja talvella, joten rokottamisella pyritään ennakoivasti vähentämään vakavaan tautimuotoon sairastuneiden ja sairaalahoitoa vaativien määrää.

Koko väestön kattava uusi rokotekierros ei ole näköpiirissä, sillä sellaiselle ei koeta olevan tarvetta. Nuoremmalle ikäluokalle ja perusterveille ihmisille aiemmat rokotekerrat tai sairastetut koronat tuovat THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhosen mukaan yhä suojaa.

"Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan”, sanoo tiedotteessa Muhonen.

Rokotteet tullaan mahdollisesti toteuttamaan uudella varianttiräätälöidyllä rokotteella, jolla saadaan toivottavasti parempaa suojaa omikronvariantteja vastaan. Niistä yksi,  EG.5-muunnos on aiheuttanut maailmalla jonkin verran huolta. THL:n erikoistutkija Erika Lindh kuitenkin toppuuttelee, ettei variantti näyttäisi olevan terveydelle muita muunnoksia vaarallisempi.

”On mahdollista, että uuden variantin osuus tartunnoista nousee syksyn ja talven aikana huomattavasti. Ei ole kuitenkaan viitteitä, että se olisi muita variantteja vaarallisempi ja aiheuttaisi suurempaa terveydellistä haittaa kuin muut samanaikaisesti kiertävät muunnokset”, Lindh kuvailee.

Lue myös: Koronaviruksen uudesta muunnoksesta ollaan maailmalla huolissaan

Lue myös: WHO: Ebolaan verrattu Marburgin tauti leviää Guineassa

Lue myös: Syöpään saatetaan löytää rokote tällä vuosikymmenellä

Lähde: THL

Kilpailut

Uusimmat